Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη δίκη του Γούλα η Διεθνής Αμνηστία: Ιστορικό χρόνιας ατιμωρησίας της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα

Στη δίκη του Γούλα η Διεθνής Αμνηστία: Ιστορικό χρόνιας ατιμωρησίας της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του Λάμπρου Γούλα για ξυλοδαρμό και βασανισμό από άνδρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση θα παρακολουθήσει ως παρατηρήτρια την δίκη του Γούλα, ειδικά από τη στιγμή που κάνει λόγο για ιστορικό χρόνιας ατιμωρησίας της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ανθρωπιστική οργάνωση επισημαίνει:

«Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ο Λάμπρος Γούλας δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία, μέσα από τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα omniatv, στην οποία αναφέρει ότι δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό και του ασκήθηκαν βασανιστήρια από δυνάμεις του ΜΑΤ. Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, και, σύμφωνα με την καταγγελία του, υπέστη ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου μέλη της διμοιρίας των ΜΑΤ που τον συνέλαβαν, συνέχισαν να τον χτυπούν, τον έγδυσαν με τη βία, έψαξαν και πέταξαν τα πράγματά του, τον παρενόχλησαν σεξουαλικά, τον πετούσαν ο ένας στον άλλο, και τον έβρισαν με σεξιστικό και ομοφοβικό τρόπο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ερευνήσει επανειλημμένα τη συστηματική αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα και έχει μακρόχρονες και συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την παράλειψη των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δρα βάσει διεθνούς δικαίου. Οι πρακτικές αυτές, όπως αναδεικνύεται και από τις εκθέσεις μας, δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά συνιστούν συστημικό φαινόμενο. Αυτή η διαπίστωση, αποκτά, δυστυχώς, αναβαθμισμένη σημασία από τα γεγονότα και τις καταγγελίες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα.