Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια- Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις καταλήψεις

Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια- Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις καταλήψεις

Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας αυτήν την ώρα στα Εξάρχεια, σε κτίριο επί της οδού Πλαπούτα.   

Κλειστές είναι οι οδοί Πλαπούτα και Καλλιδρομίου και η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί.   Όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, στο επίκεντρο της επιχείρησης βρίσκεται κτίριο σε κοντινή απόσταση με το ΑΤ Εξαρχείων. 

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη ή αν η επιχείρηση σχετίζεται με άλλη υπόθεση. 
 

Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Με την ατμόσφαιρα να παραμένει τεταμένη στα Εξάρχεια έπειτα και από τα χθεσινά επεισόδια και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να πλησιάζει, σήμερα Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για εκκένωση όλων των καταλήψεων.  

 
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη κάλεσε όλους όσους βρίσκονται σε υπό κατάληψη κτίρια είτε να τα εγκαταλείψουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου είτε να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους για να τα μισθώσουν νόμιμα.   

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 10 καταλήψεων, για τις οποίες εκκρεμούν εισαγγελικές παραγγελίες. Αν και το τελεσίγραφο για εκκενώσεις λήγει σήμερα, δεν αναμένονται παρεμβάσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση. Και αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε έντυπο μέσο. Κατά τις πηγές αυτές, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εκκένωση κτιρίου την ημέρα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.    

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατάληψη ΒΟΞ στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία αποτελεί την «έδρα» της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας. Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ, η διοίκηση του οποίου είχε δείξει στο παρελθόν διαλλακτική στάση απέναντι στα άτομα που χειρίζονται την κατάληψη. Άγνωστο παραμένει εάν έχει γίνει προσπάθεια από τους διαχειριστές της κατάληψης για τη νόμιμη ενοικίαση του χώρου.   

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου 
Με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από απόψε το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ τίθεται σε επιφυλακή.  Στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση επεισοδίων συμμετέχουν 4000 αστυνομικοί.   

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας η περιφρούρηση στα Αστυνομικά Τμήματα και στα κυβερνητικά κτήρια, υπό τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων εκτός Εξαρχείων. Ήδη έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για να απομακρυνθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και να αυξηθούν οι περιπολίες περιμετρικά, ώστε να γίνει αμέσως αντιληπτή η οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Την Παρασκευή, από τις 06:00 το πρωί  θα υπάρχουν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στον λόφο Λυκαβηττού, αστυνομικοί - παρατηρητές οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με το να ειδοποιούν το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ για  ύποπτες κινήσεις.  

 Εκτός από τους 4.000 αστυνομικούς, ελικόπτερο και drones θα πετούν στην Αττική ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι δύο «Αίαντες» σε περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση τους για να διαλυθούν συγκεντρώσεις με στόχο επεισόδια.