Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Self test στον ιδιωτικό τομέα: Τι ισχύει για μισθωτούς και ατομικές επιχειρήσεις - Πώς θα δηλώσετε το αποτέλεσμα

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Τι ισχύει για μισθωτούς και ατομικές επιχειρήσεις - Πώς θα δηλώσετε το αποτέλεσμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας των self tests από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και όσους διατηρούν ατομική επιχείρηση.

Η νέα ρύθμιση τέθηκε χθες σε εφαρμογή και προβλέπει ότι από τη Δευτέρα (24/05) έως το Σάββατο (29/05), όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας θα μπορούν να προμηθευτούν δυο δωρεάν self tests από τα φαρμακεία. Το ένα self test θα είναι για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την επόμενη εβδομάδα (31/05/2021) έως 06/06/2021.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για την τρέχουσα εβδομάδα (24/05 έως 30/05) δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test, από τους ανωτέρω εργαζόμενους, έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασίας τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η παραπάνω ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να μεταβούν κανονικά στον τόπο εργασίας τους και να δηλώσουν το αποτέλεσμα σε κάποια μέρα εντός της εβδομάδας (έως 30/05).

Η διαδικασία της δήλωσης του self test για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα γίνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει την ενότητα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους» και τότε θα μεταφερθεί στην ειδική πλατφόρμα του supportemployees, στην οποία συνδέεται με κωδικούς Taxis.

Self test: Τι ισχύει για τις ατομικές επιχειρήσεις

Πέρα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, από χθες δόθηκε η δυνατότητα προμήθειας δυο self test, δωρεάν, και για όσους διατηρούν ατομική επιχείρηση. Η μεγάλη διαφορά με τους μισθωτούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων είναι ότι οι έχοντες ατομική επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test -το οποίο τούς χορηγείται για τη δική τους προστασία, των συγγενών, συνεργατών και πελατών τους.

Το υπουργείο Εργασίας συστήνει, παρά ταύτα, σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση να διενεργούν κανονικά το self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Η ενότητα που πρέπει να επιλέξουν φέρει τον τίτλο «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» (*δείτε ολόκληρο τον οδηγό για τα self test σε αυτόν τον σύνδεσμο).

Στο διάστημα της τρέχουσας εβδομάδας τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Οδηγίες για τη χρήση του self test: