Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψευτογιατρός: Ξεκινά η δίκη για τις 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες

Ψευτογιατρός: Ξεκινά η δίκη για τις 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες

Για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών αναμένεται να καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 47χρονος αποκαλούμενος «ψευτογιατρός», ο οποίος εμφανιζόταν κυρίως σε καρκινοπαθείς ως διακεκριμένος ογκολόγος.

Μαζί με τον «ψευτογιατρό» γνωστό ως «Dr Kontos», στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη δεκαέξι πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ως συνεργοί του βασικού κατηγορουμένου στην κακουργηματική δράση του.

Μεταξύ των συγκατηγορουμένων του δήθεν κορυφαίου γιατρού είναι ένας πρώην βουλευτής και υπουργός, ιατρός στο επάγγελμα, γιατροί, στελέχη ιδιωτικής κλινικής, επιχειρηματίας που ασχολείται με εμπόριο βοτάνων αλλά και μία μοναχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο «ψευτογιατρός» οδήγησε στο θάνατο 12 βαριά νοσούντες ασθενείς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θεραπείες τους για τα... «ματζούνια» του, ενώ ακόμη 14 ασθενείς κινδύνευσαν σοβαρά λόγω της εμπιστοσύνης που επέδειξαν στις επικίνδυνες δήθεν θαυματουργές θεραπείες του τις οποίες προσέφερε έναντι αμοιβής.

Μεταξύ αυτών υπήρξε και η περίπτωση ασθενούς που μετά από χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική, παρουσία του «Dr Kontos», για τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, κατέστη σε ποσοστό 92% ανάπηρος.

Ο 47χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί πως ευθύνεται για θανάτους ασθενών στους οποίους χορηγούσε βότανα δηλώνοντας κατά την πρώτη απολογία του στον ανακριτή «εμπειρικός βοτανολόγος». Μάλιστα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οι ασθενείς που προσέγγιζε δεν είχαν πιθανότητες να ζήσουν.

«Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων», είχε υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή, ενώ αναφερόμενος στους συγκατηγορουμένους του είχε ισχυριστεί πως δεν έχουν καμία ευθύνη καθώς τους είχε παραπλανήσει για την πραγματική του ιδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 47χρονος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 μετά από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας. Αρχικά η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε αφορούσε τον θάνατο τριών ασθενών, δύο εκ των οποίων ανήλικα παιδιά.

Ωστόσο στην πορεία της κύριας ανάκρισης προέκυψε ότι οι θάνατοι ασθενών που αφέθηκαν στα χέρια του «Dr Kontos» ήταν δυστυχώς πολλοί περισσότεροι.