Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορονοϊός: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων – Στις 20 Αυγούστου οι αποφάσεις

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων – Στις 20 Αυγούστου οι αποφάσεις

Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία, ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής λειτουργίας, όπως δήλωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο.

Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γώγος ωστόσο σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 20 Αυγούστου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, τόνισε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα υπάρχοντα, δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

«Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα».

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εξήγησε ότι δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο σε μέρη όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός.

Αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

Όπως, όμως, παραδέχθηκε, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευώμενων.

«Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων.

Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.

Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», τόνισε χαρακτηριστικά.