Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Κανένας εφησυχασμός παρά την μείωση των κρουσμάτων της Δευτέρας

Κορωνοϊός: Το 42% των κρουσμάτων έχει ηλικία έως 39 ετών – Στο «κόκκινο» πάλι η Αττική

Μεγάλη είναι η διασπορά του κορωνοϊού σε νεαρές ηλικίες, αυξάνοντας την ανησυχία αφενός για την παρουσία πολλών ασυμπτωματικών φορέων του ιού, οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, αφετέρου για το ότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 42,1% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών.

Μεταξύ των περιστατικών, υπήρχαν και νέοι που χρειάστηκε να νοσηλευθούν αλλά και να διασωληνωθούν για να ξεπεράσουν το χτύπημα του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό η νέα καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό απευθύνεται κυρίως στους νέους.

Μέση ηλικία τα 40 έτη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο νέος κορωνοϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη.

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περιστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, που δείχνει πλέον την ανατροπή που υπάρχει στην πανδημία.

Λιγότερα κρούσματα

Για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες, ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ έδειξε αριθμό μικρότερο των 200 μολύνσεων.

Δυστυχώς, όμως, δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή λόγω επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 231. Διασωληνωμένοι παραμένουν 26 ασθενείς, ενώ μέχρι και σήμερα το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 12 νέες εισαγωγές ατόμων με COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς.

Συναγερμός στη Χαλκιδική – Θετικοί 50 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο

Η μικρή αριθμητική μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των εισαγωγών για νοσηλεία, πάντως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό καθώς, κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών (lockdown) καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι συναρμόδιοι φορείς, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, θα προβούν σε αναλυτικές ανακοινώσεις. Στόχος των νέων μέτρων δεν είναι μόνο η ασφαλής επάνοδο των πολιτών στην καθημερινότητα με τις θερινές διακοπές αλλά και η σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά, τα 150 κρούσματα που είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ έως και τις 15:00 μ.μ. της Δευτέρας 17/8/2020 έχουν ως εξής:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 7 κρούσματα στη Λάρισα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

"Πονοκέφαλος" από την αύξηση των κρουσμάτων σε νέους - Τι σχεδιάζεται για την επιστροφή από τις διακοπές

Αρνητικές πρωτιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και εκείνη της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, η πρώτη με 46 και η δεύτερη με 30. Ωστόσο καταγράφουν μικρή μείωση, καθώς χθες Κυριακή στην Αττική αναφέρθηκαν 73 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 37.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς λόγω των θερινών διακοπών τον Αύγουστο τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έχουν αδειάσει από κόσμο και δεν θα έπρεπε να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Όμως, η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις τουριστικές περιοχές φαίνεται να αυτό που ωθεί σε άνοδο τα ημερήσια κρούσματα σε πόλεις όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα σημερινά 46 κρούσματα στην Αττική, τα 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως επίσης και με τα 7 από τα 30 σημερινά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, καλύτερη ήταν σήμερα η εικόνα στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, αφού στις Κυκλάδες δηλώθηκε μόνο 1 κρούσμα, άλλο 1 στα Δωδεκάνησα, 7 στην Κρήτη, 3 στη Χιο και 1 στη Λέσβο. Δύο κρούσματα δηλώθηκαν και στην Περιφέρεια Χαλκιδικής. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην εφαρμογή των τοπικών περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον περιορισμό του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Το προφίλ των κρουσμάτων

Η μέση ηλικία των δηλωθέντων κρουσμάτων COVID-19 είναι τα 40 έτη, με τη νόσο πλέον να προσβάλλει τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, με τους άνδρες να αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Τέλος, διασωληνωμένοι παραμένουν 26 ασθενείς με νόσο COVID-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς, με το 69,6% να είναι άνδρες και το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 66 ετών με τo 52,2% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να πρόκειται για ηλικιωμένους 70 ετών και άνω.

2.785 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο

«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σημειωθεί τις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου, καθώς αγγίζουν τα 2.785. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τον Μάρτιο, όταν και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα, τα κρούσματα έφτασαν συνολικά τα 1.307.

«Έναρξη σχολικού έτους 7 Σεπτεμβρίου»

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί, αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Διγαλάκης: Δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

«Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί

Πάντως, μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά αναμένεται να συζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών. Ήδη, οι ειδικοί έχουν κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων, που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Όταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Στην εκ περιτροπής διδασκαλία αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Από πλευράς του, ο κ. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τα σχολεία στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», απάντησε: Από τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στιλ Μαΐου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων με τις πληροφορίες να μιλούν για ανακοινώσεις ακόμα και την Παρασκευή.

Παράλληλα οι αρχές προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα, στη λογική δηλαδή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα σε νησιά αλλά και στην Αττική με περιορισμούς στον αριθμό των συναθροίσεων αλλά και κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων κτλ. από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» μετά τα 262 κρούσματα - Επανέρχεται η συζήτηση για νέα μέτρα

Στις ανακοινώσεις των επομένων ημερών θα πρέπει να αναμένονται και νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση προκειμένου να είναι σαφές στους πολίτες πότε και πού είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε μετά από σύσκεψης με την ηγεσία και τους Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού να υπάρξει πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της χώρας την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους και έχουν επιβάλλει περισσότερα από 650 πρόστιμα, ενώ οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται κανονικά τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, όσο και κατά την διάρκεια του πλου των πλοίων.