Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
"Καμπανάκι" Καπραβέλου: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε κατάρρευση του συστήματος υγείας

"Καμπανάκι" Καπραβέλου: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε κατάρρευση του συστήματος υγείας

Την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προέβλεψε ο Νίκος Καπραβέλος αν τα πράγματα δεν αλλάξουν στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι τα λύματα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση και ανέφερε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται σε τρία στοιχεία. Τη μεγάλη χαλάρωση που παρατηρείται, τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί και φυσικά την μετάλλαξη Δέλτα που έχει κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», αν συνεχίσουμε έτσι «βλέπουμε μπροστά μας την κατάρρευση του συστήματος όπως τον Νοέμβρη», ήταν τα λόγια του.

Νοσούν νεαρότερες ηλικίες

Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεαρότερες ηλικίες και πρόσθεσε ότι νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι, αλλά με ελαφρά συμπτώματα. «Αν δεν εμβολιαστούμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα», ενώ τόνισε ότι «το 99% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα. Τόνισε ότι οι επιστήμονες περιμένουν αναζωπύρωση μέσα στο καλοκαίρι και παράλληλα εκτίμησε ότι θα έχουμε τέταρτο και πέμπτο κύμα, αν δεν ελέγξουμε την πανδημία.

Για την πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού τόνισε ότι αυτή θα έρθει μόνο όταν εμβολιάσουμε το 85% της χώρας. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Μια είναι η λύση, ο υποχρεωτικός, καθολικός εμβολιασμός των πάντων», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.