Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίτροπος για Ανθρώπινα δικαιώματα: «Πάλη για επιβίωση» τα Ελληνικά hotspots

Επίτροπος για Ανθρώπινα δικαιώματα: «Πάλη για επιβίωση» τα Ελληνικά hotspots

H Ντούνια Μιγιάτοβιτ, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, επισκέφθηκε τα κέντρα υποδοχής στη χώρα μας τονίζοντας ότι οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μια σύνοδο αλλά πραγματική δράση.
 
Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν λιγότερο από ενάμιση χρόνο την Ελλάδα, μίλησε για «δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά τον τελευταίο χρόνο».

Επισκεπτόμενη τις δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο και έχοντας επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους ΜΚΟ, μίλησε για «εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπς».

Περιγράφοντας την κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για ώρες για να πάρουν φαγητό και για να πάνε στις τουαλέτες, όταν αυτές υπάρχουν. Στη Σάμο, οικογένειες απομακρύνουν βράχους για να δημιουργήσουν χώρο σε απότομες πλαγιές, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία συχνά δημιουργούν μόνοι τους κόβοντας δέντρα. Αυτό πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα υποδοχή αιτούντων άσυλο. Είναι μια πάλη για επιβίωση».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που σήμερα συζητείται στη Βουλή εκδήλωσε έντονη ανησυχία για τις διατάξεις που σχετίζονται με την αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτιση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετα-τραυματικού στρες ως αιτία ευαλωτότητας και τις δυσκολίες άσκησης προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων ασύλου.

Καταληκτικά, η κ. Μιγιάτοβις έστειλε μήνυμα στις χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη αλλά για πραγματική δράση» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε».