Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρύματα-πλυντήρια για το μαύρο χρήμα

Ιδρύματα-πλυντήρια για το μαύρο χρήμα

Στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών – Ασύδοτοι οι μεγαλόσχημοι… ευεργέτες διακινούν τεράστια ποσά, ενώ διαχειρίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο κρατικές επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ

 

Σε πλυντήρια μαύρου χρήματος έχουν εξελιχθεί εκατοντάδες ιδρύματα στην Ελλάδα που στήθηκαν από μεγαλόσχημους παράγοντες έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη ασυδοσία στη λειτουργία τους. Τα περισσότερα από αυτά διακινούν τεράστια ποσά ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνται και με δισεκατομμύρια από φορείς του Δημοσίου.

Το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει στη λειτουργία τους εκμεταλλεύονται οι διοικήσεις τους και ορισμένα από αυτά έχουν γίνει πλυντήρια που χρησιμοποιούνται για παράνομη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Οι μεγαλόσχημοι παράγοντες που διοικούν τα ιδρύματα προσλαμβάνουν προσωπικό της αρεσκείας τους τις περισσότερες φορές, συγγενείς και φίλους, για να μη διαρρέουν οι παράνομες συναλλαγές.

Τεράστια ποσά από κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση κάνουν φτερά μέσα από εικονικές συναλλαγές, περίεργες μελέτες και δραστηριότητες που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Οταν οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεώνουν ακόμα και μονοπρόσωπες ΕΠΕ να δημοσιεύουν ισολογισμούς βάζοντας στο μικροσκόπιο όλες τις συναλλαγές, διάφορα ιδρύματα που διακινούν δισεκατομμύρια δεν ελέγχονται από πουθενά.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος ελεγκτικού μηχανισμού που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, μία σειρά από συναλλαγές που συνηθίζουν καθημερινά μεγάλα ιδρύματα είναι ύποπτες και θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η συμμετοχή παράκτιων εταιρειών και η συναλλαγή τους με διάφορα ιδρύματα υποκρύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μεγάλα ποσά που βρίσκονται παρκαρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους διακινούνται με ασφάλεια όταν κατευθύνονται σε ιδρύματα που καλύπτονται από τον φερετζέ του κοινωφελούς σκοπού.

Καμία υπηρεσία μέχρι τώρα δεν τόλμησε να ελέγξει τις παράκτιες εταιρείες που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα ιδρύματα στην Ελλάδα, όταν μάλιστα τα περισσότερα από αυτά επιδοτούνται και με δημόσιο χρήμα. Κανένα ίδρυμα δεν παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το κόστος των μελετών και για τη σκοπιμότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από αυτές μένουν στα συρτάρια και το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι εικονικές συναλλαγές. Τα ιδρύματα δεν δίνουν αναλυτικές καταστάσεις προσωπικού και ούτε ελέγχονται για τις διαδικασίες πρόσληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kontra news, όσες απόπειρες έγιναν από στελέχη κρατικών υπηρεσιών να σπάσουν το άβατο των ιδρυμάτων απέβησαν άκαρπες γιατί οι διοικήσεις τους ενεργοποιούσαν τα ισχυρά λόμπι στο πολιτικό σύστημα. Άλλωστε αν πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος τότε θα γίνει σεισμός, με δεδομένη την εμπλοκή μεγαλόσχημων παραγόντων στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Για να αποφεύγουν τον έλεγχο οι διοικήσεις των ιδρυμάτων προσλαμβάνουν και στελέχη από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα που λειτουργούν ως σύνδεσμοι με το πολιτικό σύστημα.

Η κατάσταση αυτή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί, επιβάλλεται έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και βεβαίως από τους Εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.