Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την πύρινη λαίλαπα

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την πύρινη λαίλαπα

ΠΑΡΑ τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες που βρίσκονται συνεχώς για ένα μήνα στην πρώτη γραμμή, η μάχη με την πύρινη λαίλαπα είναι άνιση.

Στην Εύβοια οι φλόγες έκαναν στάχτη ένα πανέμορφο δάσος ενώ τρία χωριά εκκενώθηκαν για να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα.

Το σύνολο των εναέριων μέσων και των πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκεται στα μέτωπα της φωτιάς. Δυστυχώς όμως, τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν και γι’ αυτό ζητήθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι χθες ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Κροατία και η Ιταλία που έστειλαν εναέρια μέσα για να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Η έλλειψη δασικών δρόμων εξαιτίας της εμμονής των δασολόγων καθιστά την πρόσβαση σε δασώδεις περιοχές απαγορευτική για τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και την αδυναμία πρόληψης, οι πυρκαγιές καθίστανται καταστροφικές και η διαχείρισή τους απαιτεί τιτάνια προσπάθεια.

 

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία καίει το πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού στο Μακρυμάλλη.

Νωρίς το απόγευμα ξέσπασε και δεύτερο πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιώτισα, στην Ιστιαία Ευβοίας. Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη τύπου «πετζετέλ».

Με εισήγηση της πυροσβεστικής εκκενώθηκε και τρίτο χωριό. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από χθες το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Στα Ψαχνά

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν αργά χθες το μεσημέρι, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού, οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό». Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη.

Νωρίτερα χθες το πρωί, απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, όπου αυτή την ώρα πολύ κοντά μαίνεται άλλο πύρινο μέτωπο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Από το πρωί τον συντονισμό της επιχείρησης παρακολουθούσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη με το συντονιστικό ελικόπτερο στα Ψαχνά Ευβοίας, μαζί με ειδικό κλιμάκιο της διεύθυνσης σχεδιασμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή έχουν ενεργοποιηθεί εθελοντικές ομάδες, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας στο μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ, «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Συνολικά κινητοποιήθηκαν: 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρο με 72 πυροσβέστες, 6A/Φ και 6 E/Π. Στην επιχείρηση συνδράμουν οκτώ μηχανήματα έργου, καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας »

«Από το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε. Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια.

Ο πυροσβέστης έχει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Όμως, από εκεί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΚΑΤ, προκειμένου να αξιολογηθούν τα εγκαύματά του.

Επίσης, το ΕΚΑΒ έχει παράσχει βοήθεια και σε κατοίκους της Εύβοιας, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της φωτιάς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, μετέβησαν στη περιοχή.

Μαζί τους κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των αρμοδίων Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση.

Iσόβια για τους εμπρηστές δασών ζητά η Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση ζητά να αυξηθούν οι ποινές για τους εμπρηστές δασών και να εφαρμοστεί η ποινή των ισοβίων.

Με αφορμή τις φωτιές σε Εύβοια και Θήβα, η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική σε όσους κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 70 χρόνια, τους οποίους κατηγορεί ότι είναι «ανίκανοι και ανήμποροι», όπως και ότι κινούνται χωρίς οργάνωση και σχέδιο και προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις.

«Η Ελληνική Λύση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, λέει ναι στις αναδασώσεις, αλλά όχι με πεύκα! Υπάρχουν και άλλα φυτά και δέντρα που δεν γίνονται "υγρό πυρ" με την πρώτη φωτιά! Ας ξεκινήσουμε κάποια στιγμή, πριν αφήσουν μόνο στάχτη στη χώρα!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Πνίγηκε» η Αθήνα από τον καπνό

Μέχρι το κέντρο της Αθήνας έφτασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Η οσμή του καμένου ήταν έντονη, ενώ από νωρίς χθες το πρωί στα βόρεια και τα ανατολικά προάστια της Αθήνας, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Φωτιά και στην Θήβα

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν από νωρίς το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο παρέμεινε ενεργό και κινούνταν προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα που βρέθηκε στην περιοχή: «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Θάσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο μετά το μεσημέρι χθες η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση όλων των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, ενδεχόμενο που ανησυχούσε τους εμπλεκόμενους φορείς λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα, στον Υμηττό παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα στην Αττική προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αναψαν φωτιά για να τους εντοπίσουν

Σε αλλοδαπούς που είχαν βγει στην περιοχή με πλαστική βάρκα από την απέναντι μικρασιατική ακτή και είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αποδίδεται η φωτιά στην περιοχή Πάρπαντα των Καρδαμύλων, που εκδηλώθηκε το πρωί και είναι ήδη υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι 42 συνολικά αυτοί αλλοδαποί θεωρείται πως έβαλαν τη φωτιά προκειμένου να κάνουν γνωστή την παρουσία τους εκεί και να διασωθούν. Αλλά και για να στεγνώσουν αφού η βάρκα τους είτε είχε ανατραπεί είτε ο διακινητής τους, τους πέταξε στη θάλασσα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και ένας από τους επιβαίνοντες, άνδρας ηλικία 35 με 40 ετών, ο 43ος των επιβαινόντων, πνίγηκε. Από τους 42 διασωθέντες οι 22 είναι άνδρες, οι 13 γυναίκας μεταξύ των οποίων τέσσερις έγκυες και μια με ακρωτηριασμένο το ένα της πόδι και επτά παιδιά.

Για την ύπαρξη της φωτιάς ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία νωρίς το πρωί βοσκός της περιοχής. Λόγω του δύσβατου της περιοχής ειδοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία το Λιμενικό Σώμα το οποίο επενέβη από τη θάλασσα διασώζοντας τους αλλοδαπούς και μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου.