Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δανείζουν σε ιδιώτες το προσωπικό των νοσοκομείων

Δανείζουν σε ιδιώτες το προσωπικό των νοσοκομείων

Και τάζουν ψίχουλα για την υπερωριακή απασχόληση – Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιχειρούν να αλώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας

 

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία όλων των νοσοκομείων προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για υπογραφή συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης και την ενοικίαση του υπάρχοντος προσωπικού, προκειμένου να εργάζεται υπερωριακά τα απογεύματα για τις ανάγκες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μάλιστα για να δελεάσουν τους εργαζόμενους αναμένεται να προβλέψουν και μία πρόσθετη αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να υπογράψει σύμβαση με ασφαλιστικές εταιρείες, οι πελάτες των οποίων θα μπορούν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Με πρόσχημα την αύξηση των ταμειακών διαθέσεων των νοσοκομείων παραδίδουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα χρειάζονται νοσηλεία και δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η ανανέωση τμημάτων των επειγόντων περιστατικών. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργούν αυτόνομα και θα συνδέονται με το ΕΚΑΒ.

Καθιερώνονται επίσης οι ακτινοθεραπείες και τις απογευματινές ώρες σε όσα τμήματα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και η ανακατανομή των κλινών. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Βέβαια μία από τις εξαγγελίες που κάνουν όλοι οι υπουργοί Υγείας είναι η κατάργηση των ράντζων. Βέβαια τα ράντζα εξακολουθούν να υπάρχουν και μέχρι σήμερα κανένας υπουργός δεν κατάφερε να τα καταργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό επείγεται να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων, καθιερώνοντας μάνατζμεντ στα πρότυπα των ιδιωτικών κλινικών.

Οι συμπράξεις με τον δημόσιο τομέα περιλαμβάνουν και τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Εταιρείες θα αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν δικά τους μηχανήματα για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και θα αμείβονται μέσα από ένα μεικτό σύστημα.

Στην ουσία οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αποκτούν δωρεάν υποδομές και σίγουρη πελατεία ενώ παράλληλα διασφαλίζονται και με ληστρικές συμβάσεις, τις οποίες θα πληρώνει το Δημόσιο.