Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολόκληρο το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

Ολόκληρο το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

Πως θα εισπραχθεί 1 δις ευρώ από οφειλές – Τι θα γίνει με τους 16.000 εργαζόμενους

 

Μορφή στο σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ δίνουν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αλλαγές αναμένονται σαρωτικές, με πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, τιτλοποίηση οφειλών, κυνήγι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που οφείλουν 2,7 δις ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και εθελούσια για το προσωπικό της επιχείρησης. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και μείωση των μισθών για τους 16.747 εργαζομένους. Η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας, βρίσκεται σε ταραγμένα νερά, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει την ανακοίνωση του σχεδίου εξυγίανσης της. Η κεντρική ιδέα, βασίζεται σε μία περίοδο όπου θα γίνουν προσεκτικές κινήσεις αύξησης των εσόδων και μείωσης των εξόδων (1-3 χρόνια), με τελικό στόχο την ένταξη ιδιώτη επενδυτή. Το τελευταίο θα χρειαστεί χρόνο, καθώς πρώτα πρέπει να τρέξει το σχέδιο βελτίωσης των οικονομικών της επιχείρησης. Στην περικοπή των «βαρών», οι προτάσεις περιλαμβάνουν την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μείωση του κόστους λειτουργίας και κυνήγι στους μικροοφειλέτες.

Τί θα γίνει με το προσωπικό

Δεν αποκλείονται αυξήσεις στα τιμολόγια του οικιακού τομέα, με πρώτο βήμα την κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές (10%).Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για μείωση των μισθών για τους 16.747 εργαζομένους στη ΔΕΗ, που έχουν ήδη υποστεί πολλές περικοπές. Από την πλευρά του υπουργείου ότι το μισθολογικό κόστος, το 2018, διαμορφώθηκε στα 790 εκατ. ευρώ και ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Ήδη φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει ξεκινήσει η μείωση στον αριθμό του μισθοδοτούμενου προσωπικού σε 15.526 το 2018 από 17.519 εργαζόμενους το 2017 και 18.902 το 2016.

Οι οφειλέτες

Το κυνήγι έχει ήδη ξεκινήσει για την είσπραξη των οφειλών από 890.000 καταναλωτές, που χρωστούν πάνω από 1 δις ευρώ. Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 65.000 με 70.000 διατηρούν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Τα χρέη ήδη έχουν δοθεί σε δικηγορικά γραφεία, που έχουν ξεκινήσει τις οχλήσεις στους οφειλέτες, λειτουργώντας ως εισπρακτική εταιρεία.

Χατζηδάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ΔΕΗ

«Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν αισθάνεται να τον ζηλεύουν πολλοί που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων της ΔΕΗ, ωστόσο δεν έγινε συγκεκριμένος για τις αποφάσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο.

Οι μεγάλες «πληγές» της ΔΕΗ

Μετά τον άγονο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, η πρώτη λίστα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση δείχνουν σοβαρά προβλήματα στη καθημερινή λειτουργία της, επιδείνωση της κατάστασης στις μονάδες και αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά στοιχεία. Τα δίκτυα, από όπου δημιουργούνται και τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με διακοπές ρεύματος, οι επενδύσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% το 2018 από τα 304 εκατ. στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζει ελλείψεις υλικών.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς, τονίζουν και το πρόβλημα κακής κατανομής του προσωπικού, με τον ΔΕΔΔΗΕ, να έχει σημαντικές ελλείψεις. Όπως έγινε γνωστό, διαθέτει 2.142 τεχνίτες για 7,5 εκατ. παροχές, την ώρα που στην επιχείρηση απασχολούνται συνολικά 6.445 άτομα.

Μήνυμα αύξησης λογαριασμών από τη ΔΕΗ

 «H επιχείρηση δεν καταρρέει, ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης, από την 23η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist. Ο ισχυρός άνδρας της επιχείρησης ηλεκτρισμού έστειλε δύο σαφή μηνύματα. Ένα προς την Κομισιόν, η οποία «έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη σκληρότητα την επιχείρηση, να εξετάσει τις προτάσεις μας προσεκτικά και αν είναι δυνατόν να συμφωνήσει με αυτές» και δεύτερον προς την κυβέρνηση «να στηρίξει τη ΔΕΗ και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι μια ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός». Η πραγματική εικόνα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης και τις δηλώσεις των μεγαλοστελεχών, το τελευταίο έτος κατάφερε να μειώσει το χρέος της κατά 212 εκατ. ευρώ. Η μείωση του χρέους φτάνει το 1 δις, αν ληφθούν υπόψη οι κινήσεις που έγιναν από το 2015. Παράλληλα, η εταιρεία ηλεκτρισμού πέρασε στην αντεπίθεση με επενδύσεις της τάξης των 750 εκατ. ευρώ το 2018, με σχέδια να επενδύσει 790 εκατ. ευρώ το 2019.  Στο εξωτερικό η εικόνα των μεγάλων οίκων είναι διαφορετική από αυτή που έχει διαμορφωθεί εντός συνόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Standard & Poor’s διατήρησε σταθερή, την αξιολόγηση της επιχείρησης και μάλιστα με θετική προοπτική. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ διαψεύδουν τις δηλώσεις περί κατάρρευσης που όπως δήλωσε «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τα -κατά τα άλλα- υπαρκτά οικονομικά της προβλήματα είναι διαχειρίσιμα». Για αυτά σύμφωνα με τον ίδιο έχει εκπονηθεί από κοινού με τη McKinsey 5ετές επιχειρησιακό πλάνο το οποίο όπως τόνισε «ήδη υλοποιείται».

Οι ζημιές και οι δυσμενείς διεθνής εξελίξεις

Ένα μεγάλο «αγκάθι», στην προσπάθεια εξυγίανσης της επιχείρησης, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο Ανδριώτης, προέκυψε από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες ο ίδιος απέδωσε σε παράγοντες όπως η εκτόξευση των τιμών για την εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Από την πλευρά του το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, έριξε τα βέλη του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν επέτρεψε την αύξηση των λογαριασμών που ζήτησε η εταιρεία. Όπως είπε, «κατανοούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος που ενίοτε προκύπτει για τη ΔΕΗ, ωστόσο, αν αυτό είχε συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους».

«Στοίχημα» η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας

Η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα μια ενίσχυση της ρευστότητάς της, καθώς η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, «η ΔΕΗ θα πρέπει να κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και να αφεθεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση, χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους».

Η «αδιαφορία» των επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες

Ο Διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ κηρύχτηκε άγονος καθώς οι επενδυτές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Πρόκειται για μονάδες που πριν όχι πολύ καιρό, κάποιοι τις παρουσίαζαν ως «πετράδια» που η επιχείρηση θα μοσχοπουλούσε. Για την επιχείρηση αυτό έγινε κυρίως λόγω της πολιτικής συγκυρίας και στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε ως δυνητική λύση απεμπλοκής την πώληση του 51% μαζί με το μάνατζμεντ, με προοπτική εξαγοράς και του 49%.

Ετσι θα γίνει η τιτλοποίηση των οφειλών

Εως τον Αύγουστο (με μικρή καθυστέρηση) θα ενεργοποιήσει η ΔΕΗ το εργαλείο της τιτλοποίησης οφειλών, ένα σχέδιο με το οποίο αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία της σε μια δύσκολη κατά γενική ομολογία περίοδο όσον αφορά στη ρευστότητα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα φέσια προς την ΔΕΗ φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές οι οποίες προέρχονται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Κεντρική ιδέα, είναι η ΔΕΗ να δανειστεί από διεθνείς επενδυτές , οι οποίοι πρακτικά θα προπληρώσουν την ΔΕΗ για τις εισπράξεις που προσδοκούν να έχουν από τη διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών και κατόπιν η ΔΕΗ θα αποπληρώνει τους επενδυτές. Έχουν ήδη γίνει προχωρημένες συζητήσεις με Deutsche Bank και η Finacity ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το data room προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες. Τα funds αναμένεται να διαθέσουν ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ να περιμένει είσπραξη 20% με 25% του 1,5 δις ευρώ.

ΓΕΝΟΠ: «Εθνικό» το ζήτημα της ΔΕΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία της ΔΕΗ τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμόπουλος δήλωσε ότι «περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε πάντως πως «είμαστε και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μείνει η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο». Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε «ήρθα για να συμβάλω στη σωτηρία της ΔΕΗ, να υπάρχει προοπτική για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης και λέει σήμερα ότι έχει πρόβλημα βιωσιμότητας (…). Θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με ουσιαστικές πολιτικές που θα εξασφαλίσει το μέλλον της επιχείρησης».