Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιτέλους ξυπνήστε - Θα καούμε και θα πνιγούμε

Επιτέλους ξυπνήστε - Θα καούμε και θα πνιγούμε

Απροστάτευτη η χώρα από ακραία καιρικά φαινόμενα – Θρήνος: Δύο μικρά ανάμεσα στους 7 νεκρούς

 

Αν δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο ο κρατικός μηχανισμός κι αν δεν συνέλθουν από την απόλυτη αφασία οι περιφέρειες και οι δήμοι, είναι σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς.

Η χώρα εμφανίζεται ανοχύρωτη και επικίνδυνα εκτεθειμένη σε κάθε καταστροφή. Ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και πλημμύρες, δεν αντιμετωπίζονται σε ευχολόγια.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι χαρακτηριστική η εγκληματική ανεπάρκεια που επέδειξε ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Χαλκιδική, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφευχθούν οι καταστροφές. Άλλωστε για το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί σε ολόκληρη την Χαλκιδική, με κτίρια πρόχειρα κατασκευασμένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραθεριστικά κέντρα, ευθύνονται η περιφέρεια και οι δήμοι.

Για μια ακόμα φορά, το κράτος αντί να προλάβει καταστροφές εμφανίζεται κατόπιν εορτής για να καταγράψει τις ζημιές. Η παρέλαση υπουργών και άλλων κρατικών παραγόντων εξυπηρετεί αποκλειστικά επικοινωνιακές ανάγκες και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να παρέμβουν στα μπαζωμένα ρέματα πριν έχουμε και άλλους νεκρούς από καταστροφικές πλημύρες. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γίνει κανένα έργο αντιπυρικής προστασίας. Σε μία εποχή που τα δορυφορικά συστήματα προβλέπουν ακραίες καιρικές καταστάσεις, είναι κατάντια για το κράτος που δεν προειδοποιεί τους πολίτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής, η παραλιακή ζώνη είναι ένα απέραντο αυθαίρετο. Προφανώς ο αρμόδιος Περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πηγαίνει μόνο ως τουρίστας στην Χαλκιδική. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχε παρέμβει έγκαιρα, πριν θρηνήσουμε θύματα.

Η πλειοψηφία των καταστημάτων διαθέτει αυθαίρετες κατασκευές για το καλοκαίρι, οι οποίες δεν αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για το όργιο της αυθαιρεσίας και την σκόπιμη απραξία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Επιτέλους να ξυπνήσουμε πριν καούμε ζωντανοί από τις φωτιές και πριν πνιγούμε από τις πλημμύρες, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα από αυθαίρετα χτίσματα που τα παίρνει ο αέρας.