Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλαλούμ με τα διαγνωστικά κέντρα

Αλαλούμ με τα διαγνωστικά κέντρα

Τα... σπασμένα της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα διαγνωστικά κέντρα και τον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, καθώς όσοι θελήσουν να κάνουν εξετάσεις, αναγκάζονται να πληρώσουν το 85% των χρημάτων κάθε εξέτασης και να διεκδικήσουν τα επόμενα από το ταμείο τους.

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, καθώς οι ασφαλισμένοι σχηματίζουν ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις εξετάσεις, ενώ το πιθανότερο είναι να μην λάβουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, προωθείται η άρση του περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.
Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Πέτρος Γεωργακόπουλος κάνει λόγο για "ανεδαφικές διεκδικήσεις" από πλευράς των διαγνωστικών κέντρων.

Ανάρτηση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στο Facebook χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων υποκινούμενες.

Και μπορεί τα κέντρα να άνοιξαν ξανά, όμως δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα εισπράττουν χρήματα από τους ασφαλισμένους οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να τα διεκδικήσουν από τον Οργανισμό. Αυτό από μόνο του θα προκαλέσει τρομερές δυσκολίες σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ σήμερα στις 13:30 θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

 

Ξέσπασε "πόλεμος"

Για το θέμα, υπήρξε έντονος διάλογος στην ΕΡΤ1, και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του αντιπροέδρου του ΙΣΑ κ. Πατσουράκου και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Βάρδια», με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτιος Πατσουράκος, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων, δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη, ούτε υποκινούμενη από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αφού αυτοί που κινδυνεύουν να κλείσουν, «είναι τα μικρά διαγνωστικά κέντρα της γειτονιάς, που φεύγουν και στο εξωτερικό».

«Μας υποχρέωσαν σε μία τέτοια κινητοποίηση, γιατί αυτή τη στιγμή καταστρέφονται όλα τα εργαστήρια. Πρέπει να μας βοηθήσουν. Από την κινητοποίησή μας εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά και οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν. Το υπουργείο πρέπει να βοηθήσει να λυθεί το θέμα. Είναι μία απλή λογιστική τακτοποίηση για το 2018, που μπορεί να γίνει κατέληξε».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Πέτρος Γεωργακόπουλος, κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, ότι «οδηγούν τον κλάδο σε ανεδαφικές διεκδικήσεις. « Η βασική διεκδίκησή σας είναι να καταργηθεί το clawback», είπε στον κ. Πατσουράκο με έντονο τρόπο και συμπλήρωσε. «Παίζετε το θέατρο του παραλόγου και η απόφασή σας να χρεώνετε στο 85% της ασφαλιστικής τιμής, είναι ένα ακραίο αντικοινωνικό μέτρο και μία αντισυμβατική συμπεριφορά. Είναι ανάλγητη κοινωνικά απόφαση».