Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Πόσοι παραμένουν τραυματίες στα νοσοκομεία

Το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Πόσοι παραμένουν τραυματίες στα νοσοκομεία

Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος αποδίδεται η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η εφημερίδα ''Καθημερινή".

Στο πόρισμα καταγράφονται αναλυτικά όσα έγιναν από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει άμεσα αν δεν είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στο Νταού Πεντέλης. 

Διαπιστώνεται επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση."Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής μονίμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής",αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα, προκύπτει ότι στις 4.50 μ.μ, εννέα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο τύπου Erickson που έκανε που έκανε ρίψεις νερού στην Κινέτα να κατευθυνθεί στην Ανατολική Αττική. Μόλις, έφτασε στο σημείο, ειδοποίησε το συντονιστικό κέντρο ότι "η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια, σε περίβολο σπιτιών". Παρόμοια εικόνα μετέφεραν στις 5.10μ.μ οι δύο αξιωματικοί που επέβαιναν σε ελικόπτερο και πετούσαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

"Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον καπνό που είχε καλύψει την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίνοντας εντολή εκκένωσης της περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ελικοπτέρου για την επικείμενη καταστροφή, πιθανόν να μην είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές", επισημαίνει ο Λιότσος

Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες της μαύρης επετείου της πυρκαγιάς στο Μάτι, τρεις εγκαυματίες παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενοι. Πρόκειται για μια 65χρονη η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Θριάσιο. Η γυναίκα υποβάλλεται σε πλαστικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των εγκαυμάτων που φέρει και οι γιατροί χαρακτηρίζουν σοβαρή αλλά σταθερή την κατάσταση της υγείας της. 

Στον Ευαγγελισμό, το νοσοκομείο που σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος των περιστατικών εκείνο το μοιραίο βράδυ, από τους δεκάδες εγκαυματίες παραμένουν πλέον δύο. Ένας 72χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου κι ένας 45χρονος έχει λάβει, κατά πληροφορίες, εξιτήριο από τη ΜΕΘ οπού είχε παραμείνει επί μακρόν, και νοσηλεύεται πλέον σε κλινική του νοσοκομείου.

Να υπενθυμίσουμε πως συνολικά 179 άνθρωποι διακομίστηκαν είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είτε με ιδιωτικά μέσα εκείνη την ημέρα στα τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, σε έκτακτη εφημερία. Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Θριάσιο ήταν τα νοσοκομεία που υποδέχονταν τους ενήλικες εγκαυματίες και το Παίδων "Αγία Σοφία" μωρά, παιδιά κι εφήβους.

Από τους ενηλίκους μόλις το 1/3 κέρδισε τη μάχη για τη ζωή, οι περισσότεροι από τους οποίους έπειτα από μακρά νοσηλεία και μεγάλο αγώνα, αλλά με την στήριξη των ιατρών και όλων των υγειονομικών του ΕΣΥ. Οι ανακοινώσεις των θανάτων από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας ήταν στην ημερήσια διάταξη ιδίως τον Αύγουστο. Το 99ο θύμα της πυρκαγιάς καταγράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, ήταν μια 26χρονη η οποία πάλευε για τη ζωής της επί 51 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού. Στο ίδιο νοσοκομείο είχε καταλήξει και η μητέρα της, επίσης εγκαυματίας, στις αρχές Αυγούστου.