Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρόμος και τάξη από το υπουργείο «Προστασίας» του Πολίτη…

Τρόμος και τάξη από το υπουργείο «Προστασίας» του Πολίτη…

Οι σοκαριστικές εικόνες της ημίγυμνης γυναίκας, δεμένης πισθάγκωνα, με… κουκούλα, σε μια ταράτσα στο Κουκάκι, δεν αποτελούν άλλη μία αστυνομική αυθαιρεσία. Στιγματίζουν συνολικά μια κυβέρνηση που αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται «φιλελεύθερη»! Φυσικά είναι νέο-φιλελεύθερη σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική σε βάρος των πολλών. 

Οι κοινωνικές στρατηγικές της κλίνουν σαφώς προς την ατζέντα «νόμος και τάξη» ή, ορθότερα, «τρόμος και τάξη». Μια ατζέντα που παραβιάζει αλέγρα στοιχειώδη δικαιώματα, πχ παραβίαση, μετά από το πανεπιστημιακό, και του οικιακού ασύλου, με τους άνδρες της ελληνικής αστυνομία να κάνουν έφοδο στις… ταράτσες, όχι μόνο υπό κατάληψη αλλά κανονικών σπιτιών! Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να αποτελούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες των αστυνομικών οργάνων, τίθεται θέμα πολιτικής κάλυψής τους. Ήδη, οι αντιδράσεις, από κόμματα, οργανώσεις, πολίτες, πέφτουν βροχή. 

Μεταξύ τους μία αντίδραση ξεχωρίζει. Εκείνη του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτος, προέδρου της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, που συνέστησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας. «Διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας», γράφει ο Αλιβιζάτος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή  «δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές». Ο ίδιος εξηγεί ότι «επί του παρόντος» δεν παραιτείται διότι πιστεύει στη «χρησιμότητα» της Επιτροπής και ελπίζει στην «άμεση αντίδραση» του κ. Χρυσοχοΐδη. Υπεραισιόδοξος ο κ. Αλιβιζάτος μάλλον θα περιμένει για πολύ την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ενός τίτλου που πλέον μόνο ειρωνικά ηχεί…

 

Αρθρογράφος