Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τεράστιες "επιτυχίες" στην εξωτερική πολιτική

Τεράστιες "επιτυχίες" στην εξωτερική πολιτική

Απανωτά είναι τα χαστούκια για το – όπως όλα δείχνουν - αποτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ενώ, μετά από την πρώτη ψυχρολουσία, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης διέσπειρε δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες και παραποιημένες δήθεν "ειδήσεις", τώρα "τράκαρε" με την πραγματικότητα. Και αυτή είναι σκληρή για την κυβέρνηση της νεοδεξιάς, που δεν την σώζουν ούτε οι χειμαρρώδεις παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ή του, σοβαρού καθηγητή, βουλευτή της ΝΔ, Άγγελου Συρίγου. Αποδεικνύεται έτσι ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την ασκούν οι άριστοι της Δεξιάς.

Μέσα λίγες ώρες λοιπόν, το Σάββατο, έγιναν γνωστά δύο γεγονότα. Πρώτον : το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ουσιαστικά ελληνικά δημοσιεύματα περί δήθεν ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Μάικ Πομπέο  για να συνδράμουν οι ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φευ, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – με τον κλασικό, ξύλινο, διπλωματικό λόγο, τηρώντας ίσες αποστάσεις : "Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή"...

Η δεύτερη είδηση, που επιχείρησε (ματαίως) η κυβέρνηση να "θάψει" σχετίζεται με το διπλωματικό θέμα μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, ύστερα από τη δήλωση Μητσοτάκη, ενώπιον Τραμπ, ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ουάσινγκτον στο θέμα της δολοφονίας Σουλεϊμανί. Το ζήτημα παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του καναλιού Open περί δυσαρέσκειας του Ιράν... Κλονίζεται έτσι μια κρίσιμη διμερής σχέση που επί χρόνια ήταν σημείο αναφοράς στην εξωτερική μας πολιτική στη ευρύτερη Μέση Ανατολή! Τόση επιτυχία πια που δεν "μαζεύεται"!

Αρθρογράφος