Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
κυβερνητική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας διαμορφώσει μία πιο αδύναμη διπλωματικά θέση

Τα μεταξωτά εσώρουχα της εξωτερικής πολιτικής 

Η υποτιθέμενη «διπλωματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης των ΗΠΑ» ήταν το φύλλο συκής για να μπορέσει να επιχειρηματολογήσει η κυβέρνηση υπέρ της επιτυχίας του ταξιδιού του Κυριάκου  Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αναλυτικά, το «αφήγημα» της κυβέρνησης μετά την ντροπιαστική εικόνα του «πρωθυπουργού-θεατή» στην άτυπη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ ήταν το εξής: «ο πρόεδρος των ΗΠΑ δε θα μπορούσε να καταφερθεί εναντίον τρίτης χώρας σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, αλλά είπε πολλά κολακευτικά για την Ελλάδα και η πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση με την Τουρκία αποτελεί χειροπιαστεί απόδειξη επιτυχίας». Βεβαίως, ακόμη κι έτσι να ήταν, το γιατί είναι «χειροπιαστή απόδειξη επιτυχίας» το να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία η Ουάσινγκτον για να πείσει την Άγκυρα να... κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αποτελεί επίσης ερώτημα.
Αλλά ας είναι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται καν περί αυτού. Αντιθέτως, η κυβερνητική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας διαμορφώσει μία πιο αδύναμη διπλωματικά θέση για τη χώρα από εκείνη που υπήρχε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμπαινε στο αεροπλάνο για να διασχίσει τον Ατλαντικό. 

Βλέπετε, ενώ ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετούσε τον πήχυ των προσδοκιών για το ταξίδι στο επίπεδο μίας «σαφούς αποδοκιμασίας» της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τραμπ μάσησε τα λόγια του. Ακολούθησαν οι δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός ήταν ένας σιωπηλός παρατηρητής και η διάψευση της διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου περί «διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας» εκ μέρους των ΗΠΑ. Μ’ άλλα λόγια, με όσα έγιναν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ταγίπ Ερντογάν ούτε λόγο να ανησυχήσει έχει, ούτε να αναστείλει τα –όποια- σχέδιά του. Και, σαν να μην έφταναν αυτά, στην προσπάθεια κολακείας του Λευκού Οίκου και επίδειξης της περιλάλητης «προβλεψιμότητάς» του ως συμμάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να «θολώσει» και τις σχέσεις μας με το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να προβαίνει σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για την πολιτική στήριξη της δολοφονίας Σουλεϊμανί. Συμπέρασμα: αποτυχία σε όλα τα μέτωπα. Βαθύτερο συμπέρασμα: η «ενεργητική εξωτερική πολιτική» είναι σαν τα μεταξωτά εσώρουχα.

Αρθρογράφος