Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σεβασμός στην καταγωγή του καθενός! 

Σεβασμός στην καταγωγή του καθενός! 

Σε κάθε ιστορική περίοδο και σε κάθε πολιτικό κύκλο, δεν υπάρχουν μόνο «καλοί» και «κακοί», ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει ο καθένας συνολικά για κάθε πολιτικό κύκλο. 

Για παράδειγμα, όποια άποψη κι αν έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο Σημίτη (ειδικά για την δεύτερη 4ετία της), αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι συμπορεύθηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό «υπάγονται» στην ίδια άποψη. Το ίδιο, ευλόγως, ισχύει για κάθε πολιτική περίοδο, είτε πρόκειται για στελέχη που συμπορεύθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε για πολιτικούς που υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις επί κυβέρνησης Καραμανλή. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρώτος καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύει στις γενικεύσεις και τις ομαδοποιήσεις, αφού έχει ανοίξει τις πόρτες του κόμματός του για στελέχη όλων των προαναφερθέντων πολιτικών κύκλων και χώρων. Πέραν αυτού, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ πολλάκις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει -αυτονοήτως- χρεώσει στον Κώστα Καραμανλή τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και, εν τέλει τη χρεοκοπία, της χώρας, ανέδειξε σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πλέον κορυφαίο υπουργό του: τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Σημειωτέον ότι αρκετά εκ των στελεχών που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι με σημαντική πορεία στους χώρους τους, που σέβονται τον εαυτό τους και, ως εκ τούτου, προφανώς και δεν είναι υποχρεωμένοι να ανεχθούν την συλλήβδην καταδίκη ολόκληρων πολιτικών περιόδων, στις οποίες και οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν. Όμως, πέραν αυτού, ευθύνη να αποδείξουν πως όταν μιλούν για διεύρυνση, την εννοούν, έχουν οι «οικοδεσπότες»: δηλαδή, εκείνο που βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα και τώρα ανοίγουν τις πόρτες του κόμματος καλώντας στελέχη και πολίτες που ανήκουν σε άλλους χώρους να ενισχύσουν την προσπάθεια μετεξέλιξης της Κουμουνδούρου στον σπονδυλικό άξονα της προοδευτικής παράταξης. Σε αυτή τη προσπάθεια, λοιπόν, δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και δεν είναι ώρα για ιστορικές αποτιμήσεις, ούτε για αφορισμούς. Όταν καλείς κάποιους στο σπίτι σου, δεν μπορεί να υβρίζεις την πολιτική καταγωγή σου. Εκτός, κι αν, κατά βάθος, θες να τους διώξεις ή να τους αναγκάσεις να αρνηθούν την πρόσκληση. 

 

Αρθρογράφος