Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνούν για τη «διεύρυνση», διαφωνούν για τον «μετασχηματισμό»

ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνούν για τη «διεύρυνση», διαφωνούν για τον «μετασχηματισμό»

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Δύο μεγάλες προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες. Την ώρα που ο εσωκομματικός διάλογος, που αφορά τη διεύρυνση και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, είναι στο κόκκινο, στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους δράση.

Όπως αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Μαΐου. Συνέδριο το οποίο θα είναι και καταστατικό, πράγμα που σημαίνει πως δυνητικά μπορούν να συζητηθούν και να αλλάξουν τα πάντα! Από το όνομα και το σύμβολο του κόμματος, μέχρι και ο τρόπος εκλογής προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του έχουν κάνει αρκετές φορές λόγο για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς» ανέφερε το κομματικό Non Paper μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα το όραμα για να δημιουργηθεί κάτι νέο, το οποίο βεβαίως θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στο οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υιοθέτηση του όρου «μετασχηματισμός» φαίνεται πάντως πως ξεσηκώνει αντιδράσεις στα …αριστερά της Κουμουνδούρου. «Ο βασικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός όχι του κόμματός μας, αλλά της κοινωνίας» έγραψε μεταξύ άλλων σε άρθρο του με τίτλο «Ανήκω σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» o Πάνος Λάμπρου, ο οποίος εκφράζει την τάση των 53+. Ακόμα και τα στελέχη της νέας τάσης, του «Αριστερού Δικτύου», επιμένουν στον όρο «διεύρυνση» και όχι στον «μετασχηματισμό».

Θα αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μέσα στον Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και η Επιτροπή για το καταστατικό. Φαίνεται πως οι προτάσεις για αλλαγή του ονόματος, με την προσθήκη κάποιου προσδιορισμού που θα περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος δίπλα στον όρο «ΣΥΡΙΖΑ», θα πέσουν στο τραπέζι, όμως είναι δεδομένο πως και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις.

«Μπορεί στο συνέδριο, το 3ο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασιστεί η διάλυσή του (προσωπικά το απεύχομαι) ή η μετεξέλιξή του (επίσης το απεύχομαι) ή οτιδήποτε. Συνέδριο είναι, ότι θέλει αποφασίζει… Αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι σε αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι» ανέφερε στο ίδιο άρθρο ο Πάνος Λάμπρου. Άλλωστε οι 53+ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την αλλαγή του ονόματος…

Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα και οι προεδρικοί δεν θα φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Άπαντες γνωρίζουν πως το «ΣΥΡΙΖΑ» αποτελεί ισχυρό brand name και μικρή σημασία έχει για τον πολύ κόσμο αν το όνομα μετεξελιχθεί σε «ΣΥΡΙΖΑ – Αριστερή Οικολογία» ή σε «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά». Αυτό που έχει σημασία είναι να συσπειρωθούν οι προοδευτικοί πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση.

Αυτό που σίγουρα θα συζητηθεί και ίσως ψηφιστεί, είναι να εκλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος όλα τα μέλη και όχι μόνο οι σύνεδροι, κάτι που σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη προεδρική εκλογή.

Θα ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι

Από την άλλη, την ώρα που συζητούνται όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ενισχύσει την αντιπολιτευτική ρητορική του. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι βέβαιο πως θα αντιτεθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις, θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να κατακρίνει τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ θα στέκεται στο πλευρό του κόσμου όσον αφορά τις διεκδικήσεις σε αυξήσεις μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το αν μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, θα φανεί στην πορεία…

Αρθρογράφος