Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολική στροφή Μητσοτάκη: Από το βέτο, στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας

Ολική στροφή Μητσοτάκη: Από το βέτο, στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας

Πάιατ: Χαιρετίζουμε την προσήλωση Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Toυ Χρήστου Κυμπιζή 

 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ, όταν τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη δεσμευόταν πως θα κρατήσει ενεργό το δικαίωμα του βέτο στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε, σήμερα να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους Ευρωπαίους, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των γειτόνων μας, για να ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη.

Τουλάχιστον αυτό υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη στο Thessaloniki Summit, με αντάλλαγμα την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σκοπιανός πολιτικός.

Επίσης, ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη 35λεπτη συνάντηση, υποστήριξε ότι οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως πρέπει η Συμφωνία των Πρεσπών να «υλοποιηθεί βήμα βήμα». Μια συμφωνία που η ΝΔ προεκλογικά πολέμησε φανατικά και τώρα όχι μόνο δηλώνει πως θα τιμήσει στο ακέραιο, αλλά καλεί μετ’ επιτάσεως και τους γείτονες να πράξουν το ίδιο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη χώρα του σύντομα, πράγμα που φαίνεται ότι θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Το Μαξίμου με Δελτίο Τύπου προσπάθησε να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αναφέροντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΡΚΕΛ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Μαξίμου, Μητσοτάκης και Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, κυρίως για το προσφυγικό. Η πραγματικότητα όμως είναι, πως μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ. Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

ΠΑΙΑΤ: ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ότι δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαιρέτισε «την προσήλωση που έχει επιδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας αλλά και να «ξεκλειδώσει τη φανταστική δυναμική για τις ελληνικές επενδύσεις, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ελληνικές εξαγωγές».

Αρθρογράφος