Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μηνύματα προς όλους από Τσίπρα...

Μηνύματα προς όλους από Τσίπρα...

“Μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον”. Πολυσήμαντη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα χθες, στο Βήμα της Κυριακής, με πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις – κυβέρνηση, εσωκομματικές τάσεις. Και η  συγκεκριμένη φράση του μια από τις πιο χαρακτηριστικές.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, παρατηρώντας ότι θεωρεί “λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών”. Τονίζει ότι η “ασφάλεια των πολιτών είναι μια έννοια προοδευτική, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη”, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να είναι “διαβατήριο για τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών”. Επιμένει στην απλή αναλογική, προβλέποντας ότι “η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα με μία προοδευτική κυβέρνηση, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών” ενώ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να σταματήσει τα “προεδρικά καλλιστεία”, συνειδητοποιώντας “την κρισιμότητα των στιγμών”. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση Τσίπρα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης. Απαντώντας στην εσωκομματική κριτική, χαρακτηρίζει “υπερβολικές, εκτός πραγματικότητας, κάποτε και υποβολιμαίες” τις απόψεις περί “πασοκοποίησης”, τονίζοντας την ανάγκη αντιστοίχισης του κόμματος με την εκλογική και κοινωνική του βάση, έστω κι αν ο “νέος δρόμος κρύβει κινδύνους και παγίδες”.

Αρθρογράφος