Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της...  

Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της...  

Τελικά η υπόθεση του κορωνοϊού ήλθε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση των “αρίστων” θα έπρεπε να δικαιολογήσει τις εξαιρετικά κακές επιδόσεις της, σε σχέση με εκείνες της κυβέρνησης Τσίπρα, στον τομέα της ανάπτυξης της χώρας. Θα όφειλε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ωστόσο άδραξε τη συγκυρία του... κορωνοϊου για να τη χρησιμοποιήσει ως φερετζέ της δικής της ανικανότητας. Δεν είναι έτσι διόλου τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο προεξόφλησε περαιτέρω εκτροπή από τους στόχους. Την ίδια μέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι αναστέλλονται προσωρινά τα σχέδια της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.  

Όμως ο ιός δεν ευθύνεται για το ότι η ανάπτυξη έπεσε στο... 1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, από 2.8%, που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο, με διακυβέρνηση Τσίπρα! Μια κατάρρευση που η ΕΛΣΤΑΤ αποδίδει στην κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών στα δύο τελευταία τρίμηνα. 

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να πιέσει για χαλάρωση ή και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών, κατάργηση του επαχθούς πλεονάσματος του 3.5%, κινείται σε μια αδιέξοδη τροχιά, παραμένοντας εγκλωβισμένη στις ιδεοληπτικές επιλογές της. Μία από αυτές τις επιλογές, όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να μην χρησιμοποιήσει τον καταπιστευτικό λογαριασμό της κυβέρνησης Τσίπρα για τη μείωση των πλεονασμάτων από τις αρχές της φετινής χρονιάς, κατά 1%, δημιουργώντας περιθώριο αφενός για μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας και αφετέρου για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθούν οι συνέπειες του ιού. Τίποτε από αυτά δεν κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λειτουργώντας μικροκομματικά, οικονομικά επικίνδυνα και κοινωνικά ανεύθυνα σε βάρος του τόπου.

Αρθρογράφος