Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνουν τα μάτια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στις σχέσεις Πλεύρη με τους κατηγορούμενους του σκανδάλου Novartis

Κλείνουν τα μάτια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στις σχέσεις Πλεύρη με τους κατηγορούμενους του σκανδάλου Novartis

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΖΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

 

Πολλές απορίες σχετικά με τη στάση των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή που μελετά τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, γεννά το email για το οποίο έκανε λόγο η Γιάννα Παπαδάκου από την τηλεόραση του Kontra και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο της Κυριακάτικης Kontranews.

Σε αυτό, φαίνεται πως ο Θανάσης Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής είχε στο παρελθόν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο και πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas, αλλά και πρώην πρόεδρο του ΣΦΕΕ (Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Κωνσταντίνο Φρουζή.

Στο mail, που έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2014, η τότε διευθύντρια επιστημονικών και κυβερνητικών υποθέσεων του ΣΦΕΕ ενημερώνει για τη συνάντηση του Φρουζή με τον Θανάση Πλεύρη, ο οποίος είχε τη θέση νομικού συμβούλου του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη. Στη θέση αυτή βρισκόταν και επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη.

Αν στο παραπάνω συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει φωτογραφία του Θανάση Πλεύρη να πίνει καφέ με τον Νικόλαο Μανιαδάκη στο Χίλτον, καταλαβαίνουμε πως το μέλος της προανακριτικής της Βουλής (που ουσιαστικά έχει ρόλο εισαγγελέα), στο παρελθόν είχε στενές επαφές με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους τους σκανδάλου!

Επιπλέον, Ο Θανάσης Πλεύρης έχει υπογράψει, ως πληρεξούσιος του κ. Γεωργιάδη, αγωγή κατά της Novartis.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαίρεσαν από την προανακριτική της Βουλής τους Πολάκη και Τζανακόπουλο, επειδή ο πρώτος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή πως γνώριζε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis και επειδή ο δεύτερος επισκέφθηκε ένα απόγευμα τον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την υπόθεση. Τα δύο κόμματα θεωρούν πως για αυτούς τους λόγους, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πώς γίνεται όμως, με βάση όλα τα παραπάνω, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μη θεωρούν πως στην υπόθεση της Novartis εμπλέκεται και ο Θανάσης Πλεύρης, όταν αποδεικνύεται πως είχε επαφές με τους δύο κατηγορούμενους και όταν έχει εμπλακεί σε δικαστική υπόθεση κατά της φαρμακοβιομηχανίας;

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε την εξαίρεση από την επιτροπή των Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, κάτι που απέρριψε η πλειοψηφία. Δηλαδή με απλά λόγια, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να εξαιρέσουν τους Πολάκη και Τζανακόπουλο, αλλά όχι τους εαυτούς τους…

ΜΕ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΦΡΟΥΖΗΣ

Η δικογραφία της Novartis που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά μπήκε στο αρχείο επειδή δεν βρέθηκαν τα λεφτά, που φέρεται να ήθελε να του δώσει ο Φρουζής. Αυτό ουσιαστικά συμπεραίνεται από το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το εισαγγελικό πόρισμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης, από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και από τις έρευνες, προκύπτει ότι η Novartis και ο Κωνσταντίνος Φρουζής προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν την τότε κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να πετύχουν την ικανοποίηση των οικονομικών τους συμφερόντων.

Από τις καταθέσεις της μάρτυρος Αικατερίνης Κελέση προέκυψαν ενδείξεις για το ότι κλείστηκε ραντεβού του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον τότε πρωθυπουργό μέσω της γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου. Φαίνεται πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής ξεκίνησε από τα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση, προκειμένου να μεταβεί στο ραντεβού του στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας τοποθετήσει μια βαλίτσα με χρήματα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Με δεδομένο το ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αποδεικνύεται με ποιον συναντήθηκε τελικά ο Φρουζής στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε προέκυψε το αν και σε ποιον έδωσε τελικά τα χρήματα, δεν δύναται να θεμελιωθούν ενδείξεις περί του ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε, ζήτησε ή έλαβε χρήματα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Novartis, παρά το ότι ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ενήργησε σε πράξεις που ωφέλησαν τη Novartis, όπως το Harvard project, για το οποίο έχουν μιλήσει αναλυτικότατα οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Πάντως, ακόμα και αν ο Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έδωσε τελικά τη βαλίτσα με τα χρήματα στον Αντώνη Σαμαρά ή σε κάποιον άλλον αξιωματούχο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά το ότι πήγε στο κανονισμένο ραντεβού του στο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια βαλίτσα γεμάτη ευρώ… Το συγκεκριμένο ραντεβού είχε αποκαλύψει ήδη από τον Φεβρουάριο η Κυριακάτικη Kontranews.

Η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση έχει δηλώσει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στην περίπτωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εμμένω στην αρχική μου κατάθεση και σας αναφέρω ότι έχω δει με τα μάτια μου όλες τις λεπτομέρειες που σας έχω καταθέσει, μέχρι το σημείο που μπήκαν τα χρήματα στον χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου του Φρουζή, πριν ο τελευταίος αποχωρήσει με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου. Το ραντεβού κλείστηκε από τον ίδιο τον Φρουζή και οι λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν μέσω των δύο γραμματέων. Στη συνάντηση αυτή δεν ήμουν παρούσα».

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το πως γνωρίζει όλα τα παραπάνω η μάρτυρας. Την απάντηση την έδωσε στην κατάθεση του στην προανακριτική της Βουλής ο ίδιος ο Φρουζής. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους, όταν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου του έθεσε το θέμα.

Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;

Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.

Υψηλάντης (ΝΔ): Η κ. Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;

Φρουζής: Δεν ξέρω, πιθανολογώ πάνω από τη βάση.

Μαρκόπουλος (ΝΔ): Σε τι ποσοστό είστε σίγουρος;

Φρουζής (γελώντας): Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό. Η Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεσή της υποστήριζε ότι άκουγε τον Φρουζή να μιλάει στο τηλέφωνο, γεγονός που ενισχύει τους ισχυρισμούς ότι ήταν πρόσωπο που βρισκόταν πολύ κοντά του…

«Η ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΜΕ ΠΙΕΖΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ»

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis υποστήριξε στην κατάθεση του στην προανακριτική την Τρίτη ότι συναντήθηκε με την κ. Τουλουπάκη, η οποία του πρότεινε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αρκεί να «δώσει» πολιτικά πρόσωπα. «Η κ. Τουλουπάκη μου πρότεινε ευνοϊκή μεταχείριση και όχι να είμαι κουκουλοφόρος μάρτυρας, αρκεί να καταθέσω για τα 10 πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να είπε.

Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές απέρριψαν τα περί πιέσεων που υποστηρίζει πως του ασκήθηκαν, ώστε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα.

Την Πέμπτη ρωτήθηκε γιατί δεν κατήγγειλε τη συνάντηση του με την κ. Τουλουπάκη. «Δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος. Δεν έχω κάνει αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά, αν και οι δικηγόροι μου με ρώτησαν αν ήθελα να προχωρήσω σε αναφορά. Το μόνο που ήθελα, ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μου», απάντησε ο κ. Φρουζής και υποστήριξε ότι έχει δεσμευτεί λογαριασμός του με 1,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία.

Σε ερώτηση αν η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς, του ανέφερε ονόματα πολιτικών για να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε ότι η κ. Τουλουπάκη δεν του είχε αναφέρει κανένα όνομα.

«Ο κ. Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς. Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους. Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς. Τέλος, ο κ. Φρουζής ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΡΟΥΖΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

«Δεν έχω δώσει ούτε ένα ευρώ σε κανένα άνθρωπο, δεν έχω δώσει χρήματα σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο» είπε ο κ. Φρουζής, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι «τον συνάντησε στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης που έγινε παρουσία της Άγγελα Μέρκελ και στην οποία είχε κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. «Δεν συνάντησα ποτέ, προσωπικά, τον Αντώνη Σαμαρά και δεν μετέφερα ποτέ χρήματα σε τροχήλατη ή…ιπτάμενη βαλίτσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις συναντήσεις του με άλλα πολιτικά πρόσωπα, ισχυρίστηκε ότι δεν συναντήθηκε ποτέ με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Υποστήριξε ότι συναντήθηκε, πάντα παρουσία και άλλων μελών του ΣΦΕΕ, δύο φορές με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τέσσερις - πέντε φορές με τον Μάριο Σαλμά, τέσσερις - πέντε φορές με τον Άδωνι Γεωργιάδη και μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής με τον Παναγιώτη Πικραμένο.

Τον Γιάννη Στουρνάρα υποστήριξε πως τον συνάντησε τυπικά ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως είχε την ευχέρεια να ζητήσει τη βοήθεια του κ. Στουρνάρα για να βρει νέα εργασία μετά την αποχώρησή του από τη Novartis, τον Φεβρουάριο του 2015.

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο, φέρεται να είπε ότι τον έχει δει μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου, αλλά δεν πρόλαβε ούτε να τον χαιρετίσει και υποστήριξε πως «η πολιτική Λοβέρδου προκάλεσε ζημιές σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες».

Κατέθεσε επίσης ότι συναντήθηκε πριν το 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Γιώργο Σταθάκη και με τον Ανδρέα Ξανθό. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, συναντήσεις είχε και με τους Παππά και Δραγασάκη. Σε άλλο σημείο, είπε πως δεν γνώριζε τα πρόσωπα της επιτροπής φαρμάκων.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ …ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Ο κ. Φρουζής, επανέλαβε πολλές φορές πως όποιες συναντήσεις είχε με πολιτικά πρόσωπα, δεν τις έκανε ως αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, αλλά ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Πάντως, αυτός ο ισχυρισμός φέρεται να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δείχνει το βίντεο που έχει στην κατοχή του το FBI και που προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης. Σε αυτό, φαίνεται ο Κωνσταντίνος Φρουζής να διαφημίζει στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας τις στενές επαφές της εταιρείας με το υπουργείο Υγείας:

«Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων, γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την βιομηχανία», λέει ο Φρούζης κατά λέξη…

«ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΔΙΝΕ;»

Για ταύτιση απόψεων ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με τον Κωνσταντίνο Φρουζή κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν το εξής ερώτημα:

«Εφόσον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι το σκάνδαλο Novartis, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της εταιρείας ο κ. Φρουζής, είναι υπαρκτό αλλά μόνο ως προς το σκέλος που αφορά σε χρηματισμούς γιατρών, τότε τους χρηματισμούς γιατρών ποιος τους ενορχήστρωνε; Επικαλούνται ως θύμα δήθεν «σκευωρίας» τον κ. Φρουζή για το σκέλος που αφορά στους πολιτικούς, αλλά την ίδια ώρα τον εγκαλούν ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο Novartis που αφορά σε χρηματισμούς γιατρών;».

«Έσπευσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς Φρουζή περί αύξησης του τζίρου της Novartis Hellas επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισολογισμοί της εταιρείας είναι σαφείς και διαψεύδουν πλήρως τον κατηγορούμενο και τους πολιτικούς του υποστηρικτές», σημείωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας την τοποθέτηση Φρουζή πως ο τζίρος της φαρμακοβιομηχνίας εκτοξεύθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΡΟΥΖΗ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Tην κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής θα ζητήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς οι αναφορές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novarτιs για τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση, αφορούν την έρευνα για τυχόν ευθύνες των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών.

Εντός του Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στον ορισμό εφέτη ανακριτή, που θα αναλάβει το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών για τη Novartis, απαλλάσσοντας ουσιαστικά από την υπόθεση την Ελένη Τουλουπάκη. Το αίτημα για τον ορισμό εφέτη – ανακριτή έχει υποβάλλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας

Αρθρογράφος