Καραμανλή για Πρόεδρο θα προτείνει ο Κυριάκος

51
Καραμανλή για Πρόεδρο θα προτείνει ο Κυριάκος

Toυ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Μητσοτάκης «ακουμπά» στην καραμανλική πτέρυγα για να κρατήσει ενωμένη την παράταξή του. Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνος του τους τριγμούς σε κόμμα και κυβέρνηση και τη δυσαρέσκεια των «γαλάζιων» που βλέπουν να κυβερνούν οι σημιτικοί.”

Την ώρα που δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρο αν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν δηλαδή την ολοκλήρωση της θητείας τον Ιούλιο του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε ένα «χαρτί» που υποδηλώνει ότι έχει ανάγκη την ενότητας της παράταξης της ΝΔ για την τρέχουσα θητεία όπως φυσικά και για τις… εκλογές. Θα προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2025.

Το πιθανότερο μάλιστα είναι ο Κ. Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Είναι κάτι που και η Κυριακάτικη KONTRA NEWS το έχει αναφέρει, με αφορμή τις αντιρρήσεις-ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού σε συγκεκριμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης Ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα της με στενούς του συνεργάτες, το συζήτησε φυσικά και με τον άμεσο ενδιαφερόμενο Κώστα Καραμανλή από την οποίο και πήρε θετική απάντηση. Δεν υπάρχει κανείς λόγος άλλωστε ο Κ. Καραμανλής να αρνηθεί μια τέτοια πρόταση. Οι στενοί του συνεργάτες φαίνεται να συμφωνούν με την επιλογή του πρωθυπουργού. Και αν κάποιοι διαφωνούν μάλλον δεν θα έχουν λόγο σήμερα να συγκρουστούν ή να δείξουν την διαφωνία τους, προκαλώντας αναταράξεις στις λεπτές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης και κυρίως εντός της παράταξης.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάζεται να «κλείσει» ένα θέμα του… 2025, το οποίο μάλιστα είναι δυο χρόνια μετά και από τις επόμενες εκλογές ακόμα και αν αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Ιούλιο του 2023; Και γιατί επιδιώκει να γίνει γνωστό τουλάχιστον στον καραμανλικό περίγυρο; Η ΝΔ είναι κόμμα που έχει ακόμα την σφραγίδα του Καραμανλή, είναι ένα κόμμα καραμανλικό. Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που εξελέγη πρόεδρος του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 1984, και έγινε πρωθυπουργός το 1990, δεν άλλαξε τον χαρακτήρα του κόμματος. Η ιστορία με ένα τρόπο επαναλήφθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε αρχηγός της ΝΔ το 2016, εκφράζοντας συνασπισμένα συμφέροντα και ισορροπίες που ήταν πέρα από τα όρια της ΝΔ. Φαίνεται αυτό και από τον χαρακτήρα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ελέγχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από συνεργαζόμενους, προερχόμενους από τον χώρο των λεγόμενων σημιτικών (άλλωστε ο Κώστας Σημίτης πρώτος και από την πρώτη στιγμή στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του αντιΣυριζα μετώπου).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται όμως ότι δεν ξεχνά πως κυβέρνηση χωρίς κυβερνών κόμμα δεν υπάρχει. Και πως η ΝΔ χωρίς Καραμανλή επίσης μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο. Φυσικά και στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει Καραμανλής (ο υπουργός υποδομών και μεταφορών) όπως και άλλοι καραμανλικοί. Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Διατηρεί πάντα μία επαφή με τον Κώστα Καραμανλή, παρά το γεγονός οτι ο Καραμανλής εμφανίζεται κατά καιρούς να διαφωνεί με συγκεκριμένες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. (Κάτι που συμβαίνει και από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά). Έτσι από την πρώτη ώρα που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος, επεδίωξε να οικοδομήσει συμμαχία με τους καραμανλικούς η οποία και θα καθόριζε καταλυτικά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Τον Οκτώβριο του 2016 δημοσιοποιήθηκε το δείπνο μετά συζύγων που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Καραμανλή στην Κηφισιά. Η… παραπολιτική αυτή είδηση ήρθε να κλείσει τα στόματα όσων υποστήριζαν ότι υπάρχει δυσφορία Καραμανλή (αφού ο στενός του συνεργάτης Μεϊμαράκης είχε χάσει στις εσωκομματικές εκλογές), δείχνοντας ότι υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία του πρώην με τον νυν αρχηγό του κόμματος. Πέντε χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2021, μάθαμε για ένα ακόμα δείπνο μετά συζύγων στην πρωθυπουργική οικεία, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα, εσωτερικά και εξωτερικά, η πορεία της πανδημίας και τα όσα θα έρθουν μετά. Η επωδός και πάλι ήταν ότι το δείπνο «έρχεται να διαψεύσει όλους αυτούς που κατά καιρούς επικαλούνται τον Καραμανλή προκειμένου να ξιφουλκήσουν κατά της κυβέρνησης». Και επίσης ότι «το τετ α τετ, έγινε μετά φαγητού και μετά συζύγων και όχι σε κάποιο γραφείο, μαρτυρά πως η συνάντηση δεν ήταν αυστηρά πολιτική, αλλά εμπεριείχε και το στοιχείο της προσωπικής επαφής μεταξύ των δύο πολιτικών». Ποιος τα έχει ανάγκη όλ αυτά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να φανεί ότι έχει επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή, ότι δεν επιθυμεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της παράταξης και οτι σέβεται τις ισορροπίες, δηλαδή τον ρόλο των καραμανλικών στο κόμμα της ΝΔ. Όλο αυτό το αφήγημα, δένεται ομορφα, με μια πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Μένει και ένα ακόμα ερώτημα. Γιατί συζητιέται (και μάλιστα διαρρέεται) τόσο πρόωρα, τόσο μακριά από την επόμενη προεδρική εκλογή στις αρχές του 2025; Θα μεσολαβήσουν εκλογές που ακόμη κι αν γίνουν στην ώρα τους, θα απέχουν ενάμιση χρόνο από την νέα προεδρική εκλογή. Η απάντηση είναι γιατί τώρα το έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Τώρα επικρατεί γκρίνια και δυσαρέσκεια στην κυβερνητική παράταξη για την πολιτική και τον χαρακτήρα της κυβέρνησης. Για την πολιτική που ακολουθεί και στην οικονομία και στα κοινωνικά θέματα, ή στην υγεία και την παιδεία. Η πανδημία δημιουργεί αμφισβητήσεις και τριγμούς, άρα η κυβέρνηση έχει ανάγκη από το κόμμα.

Τώρα αρχίζει η γκρίνια για τις επιλογές του πρωθυπουργού. Διαβάζουμε δημοσιεύματα που αμφισβητούν το μέλλον της ΝΔ ως κόμμα της κεντροδεξιάς, της καραμανλικής δεξιάς. Ο ρόλος των στελεχών που προέρχονται από την σημιτική παράδοση, ενοχλεί και ενοχλεί όλο και περισσότερο ή σε τελευταία ανάλυση εκφράζεται έντονα η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι θέσεις (τα πόστα) έχουν καλυφθεί από άλλους και όχι από τα κανονικά «γαλάζια» παιδιά. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Η κυβερνητική πλειοψηφία χάνει επιρροή δεξιότερα της δεξιάς. Χάνει επιρροή σε στρώματα που επηρεάζονται ή στηρίζουν ακραία δεξιές απόψεις. Φαίνεται αυτό ακόμα και με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, από την διαμαρτυρία για την μη κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άλλα. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις του Κ. Μπογδάνου, τώρα που βρίσκεται εκτός της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης βλέποντας ότι δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει αυτούς τους ψηφοφόρους, στρέφεται προς το κέντρο σε μία προσπάθεια να εδραιώσει την επιρροή του στην κεντροδεξιά. Ο καραμανλισμός υποστηρίζει και θέματα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος (το οποίο διαλύει η κυβέρνηση). Έχει λοιπόν κάθε λόγο να υπόσχεται την συνέχεια της παράδοσης, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους και την στήριξη. Μόνο που το 2025 είναι μακριά σε αντίθεση, με την πανδημία που καλπάζει και αδειάζει τσέπες.