Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ευθύνη όλη δική της

Η ευθύνη όλη δική της

O Αλέξης Τσίπρας το είπε χθες για πολλοστή φορά -και, βεβαίως, έχει δίκιο, αν σκεφτεί κανείς τί είχε ακούσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος καθόταν στα βολικά έδρανα της αντιπολίτευσης: «εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης», τόνισε από βήματος Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πράγματι, αν δει κανείς το είδος, το ύφος και την ένταση της αντιπολιτευτικής κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα δύο μείζονα θέματα της συγκυρίας, μπορεί όντως να διαπιστώσει το λόγου το ασφαλές: 

Στα ελληνοτουρκικά, η αξιωματική αντιπολίτευση «φωτίζει» αυτά που η ίδια θεωρεί λάθη της ελληνικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης: για παράδειγμα, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέδειξε ότι ήταν αυτοκτονικό να συνδέονται οι προσφυγικές ροές με τα ελληνοτουρκικά, καταδικάζοντας την περίφημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «λεπτής ισορροπίας». Και ήταν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποίησε αυτό που ήδη φαίνεται: ότι, δηλαδή, η «κατευναστική πολιτική» είναι ατελέσφορη και ζημιογόνος, όταν μιλάμε για τον Ερντογάν. 

Στο προσφυγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ούτε χαϊδεύουν τα αφτιά των ακροδεξιών με κραυγές του τύπου «δεν αντέχουμε άλλο». Την ώρα που ακόμη και προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ναρκοθετούν την υπόθεση διαχείρισης του προσφυγικού μιλώντας για «εισβολείς» και «λαθροεποικισμό» και παρέχοντας πολιτική κάλυψη σε ρατσιστικά μπάρμπεκιου με αλκοόλ και χοιρινό, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες της ενδοχώρας να δείξουν αλληλεγγύη και την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε ακροδεξιές σειρήνες, κατασκευάζοντας πολλά και μικρά «Γκουαντάναμο». 

Με άλλα λόγια, στα δύο βασικά θέματα που, μαζί με την οικονομία και την καθημερινότητα, θα καθορίσουν την τύχη της κυβέρνησης και θα σφραγίσουν τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, η κυβέρνηση δε θα μπορεί να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για υπονόμευση. Και, ταυτοχρόνως, δε θα έχει κανένα ελαφρυντικό για οτιδήποτε συμβεί. Η ευθύνη θα είναι όλη δική της. 

 

Αρθρογράφος