Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eρχονται πρόωρες εκλογές; Σε εκλογική ετοιμότητα η αντιπολίτευση

Έρχονται πρόωρες εκλογές; Σε εκλογική ετοιμότητα η αντιπολίτευση

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

 

Η δήλωση Θεοδωρικάκου πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές, προκάλεσε αντιδράσεις στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Από την Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν πρωτοφανές, το ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ένας κορυφαίος υπουργός μιλά ανοιχτά για εκλογές και κάνουν λόγο για «άγχος της ΝΔ». Και με βάση τα εκλογικά μαθηματικά, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ακόμα και αν η ΝΔ διατηρήσει στο ακέραιο τα ποσοστά της, θα εκλέξει τουλάχιστον 50 λιγότερους βουλευτές. 

Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο άμεσα. Επίσης δεδομένο είναι πως δεν θα βρει τους 200 που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Άρα αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική, με απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδυναμία από ένα κόμμα. Η ΝΔ παραδέχεται ότι στις πρώτες εκλογές, ειδικά στην περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα, δεν θα κάνει καμία προσπάθεια για εύρεση συναινέσεων και θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, με το νέο σύστημα που αναμένεται να ψηφιστεί.

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική είτε αρέσει στον κ. Μητσοτάκη είτε όχι» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί «πολιτικής αστάθειας». Άλλωστε αν ίσχυε η απλή αναλογική στις εκλογές του Ιουλίου, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση 157 βουλευτών. «Η ΝΔ το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι να καλλιεργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης για να εξυπηρετήσει τις κομματικές σκοπιμότητές της» ισχυρίζονται πηγές της Κουμουνδούρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται σίγουροι πως με την απλή αναλογική θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να συζητούν το κατά πόσο θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις με ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, αλλά όλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο.

Γιατί ανοίγει τώρα θέμα εκλογών;

Από την αντιπολίτευση θεωρούν πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η ΝΔ ανοίγει τώρα θέμα εκλογών και υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του και τις προεκλογικές του εξαγγελίες, οι οποίες διαψεύδονται κατά ριπάς η μία μετά την άλλη».

Το προσφυγικό αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης. Τα νησιά έχουν φτάσει στο όριο τους, οι εσωκομματικές διαφωνίες είναι περισσότερο έντονες από ποτέ και οι γαλάζιοι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί καλούνται να πράξουν τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγαν προεκλογικά. 

Επίσης, είναι προφανές πως η μεσαία τάξη δεν πρόκειται να δει τις αλλαγές που υποσχόταν προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός, ενώ το επιχείρημα της «αριστείας» που ευαγγελιζόταν δείχνει να καταρρέει στα μάτια της κοινωνίας από τους πρόσφατους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων. 

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την ολική στροφή της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει δυσαρεστήσει μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού, αλλά και τις εσωκομματικές συγκρούσεις των Σαμαρικών με τους προεδρικούς, τότε είναι προφανές το γιατί από την αντιπολίτευση βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα. Άλλωστε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ώστε να «καεί» η απλή αναλογική έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, αφού ενδέχεται όλα τα παραπάνω να φθείρουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο την κυβερνητική πλειοψηφία...
 

Αρθρογράφος