Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκτός μεσαίας τάξης οι... γυναίκες, σύμφωνα με τον ορισμό του κ. Πρωθυπουργού

Εκτός μεσαίας τάξης οι... γυναίκες, σύμφωνα με τον ορισμό του κ. Πρωθυπουργού

Της Ελένης Τσερεζόλε

“Περιβόλι” ήταν για άλλη μία φορά η ομιλία Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια ψήφισης του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του – ενός προϋπολογισμού που σκιάστηκε από τα γεγονότα της αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι. Για άλλη μία φορά από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτόξευσε “ρουκέτες” μεγάλου... βεληνεκούς, που αν τις είχε ξεστομίσει ο Τσίπρας, θα τον είχαν διασύρει ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη είχε να κάνει με έναν ιδιότυπο ορισμό της... μεσαίας τάξης. Ποιό είναι λοιπόν το κρίσιμο, κατά Μητσοτάκη, τον σπουδαγμένο στο... Κολάμπια, έγκριτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, κριτήριο για να ανήκει κάποιος στη μεσαία τάξη; Το εισόδημά του; Κοινωνικά χαρακτηριστικά; Καμία σχέση. Το κρίσιμο είναι αν... φοράει... γραβάτα. Αφήνουμε στην άκρη τη... σεξιστική προσέγγιση του πράγματος – πόσες γυναίκες φοράνε γραβάτα; Εν πάση περιπτώσει όχι πολλές, άρα οι γυναίκες είναι, σύμφωνα με τον ορισμό του κ. Πρωθυπουργού, εκτός μεσαίας τάξης, στην οποία ανήκουν αποκλειστικά οι... γραβατοφόροι κύριοι. Πάλι καλά πάντως που δεν έδωσε και μάθημα από το βήμα της Βουλής, του σωστού κόμπου της γραβάτας, ως υπο-κριτηρίου για την ορθή ένταξη στη μεσαία τάξη.

Η δεύτερη “ρουκέτα” αφορούσε στη σύγχυση του πρωθυπουργού που μπέρδεψε το όνομα του κορυφαίου γάλλου κοινωνολόγου, προσφάτως θανόντα, Κλωντ Λεβί Στρος, μιλώντας για τον “ανθρωπολόγο Κλοντ Λέβι Στράους (!)”. Και δεν μπορεί καν να επικαλεστεί... αμερικάνικη προφορά, τύπου “Κολάμπια”, γιατί το όνομα του κορυφαίου διανοούμενου είναι σε όλες τις γλώσσες το ίδιο...

Αρθρογράφος