Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
χρυση αυγη

Εισαγγελική πρόταση «βόμβα» για την αθώωση της Χρυσής Αυγής

Tην ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά και την αθώωσητης ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.«Το μόνο βέβαιο και μη αμφισβητήσιμο είναι η ανθρωποκτονία την οποία ομολόγησε ο Γιώργος Ρουπακιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά καισυνέχισε: «Αν τον είχαν στοχοποιήσει γιατί να διαπράξουν εκείνο το βράδυ το έγκλημα στο Κερατσίνι, μετά τον αγώνα και όχι σε άλλο σημείο που δεν ήταν ορατό; Τέτοιες πράξεις γίνονται εν κρυπτώ και με τη συμμετοχή λίγων ατόμων».

«Αποσκοπούσε στην αποδόμηση των κατηγοριών» Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, μιλώντας στην εκπομπή Kontra24 υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή η συγκεκριμένη εισαγγελέας ήταν θετικά διακείμενη προς τους κατηγορούμενους: «Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Η στάση της συγκεκριμένης«βαριές και απλές σωματικές βλάβες» αντίστοιχα.εισαγγελέως από την αρχή της δίκης, δεν ήταν αυτή ενός τυπικού εισαγγελέα που προσπαθεί να αποδείξει την
κατηγορία, αλλά μια στάση, η οποία κατέτεινε κατά βάση την αποδόμηση της κατηγορίας. Ενδεικτικά θα
πω, ότι από την αρχή, οι ερωτήσεις που απηύθυνε στους μάρτυρες κατηγορίας και πιο συγκεκριμένα στους φίλους του Παύλου Φύσσα που ήταν παρόντες το βράδυ της δολοφονίας και ήταν και οι ίδιοι θύματα ήταν «αν είχατε απομακρυνθεί από τον χώρο, ο φίλος σας ζούσε;».

Επίσης, έκανε ερωτήσεις στους μάρτυρες κατηγορίας για το αν γνώριζαν αν υπήρχε εντολή για τις παράνομες πράξεις των μελών της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία, κάτι που εξ ορισμού, όπως αντιλαμβάνεστε, ένας άνθρωπος που δεν είναι ενταγμένος στη Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να το γνωρίζει. Όλη η πορεία της αυτά τα χρόνια που διεξάγεται η δίκη δεν ήταν τέτοια που να μας κάνει να πιστεύουμε κάτι αντίθετο».

Απορρίπτει τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας. Η δικηγόρος υποστήριξε πως με
την αιτιολόγηση της πρότασης της, η εισαγγελέας «ουσιαστικά υιοθέτησε το σύνολο της γραμμής των χρυσαυγιτών, όχι μόνο σε επίπεδο υπερασπιστικής γραμμής αλλά και σε επίπεδο κομματικής γραμμής, θεωρώντας ως δεδομένες όλες τις εξηγήσεις που έδωσε η ηγεσία και οι πρώην βουλευτές της». Η ιδεολογία του κόμματος δεν είναι εθνικοσοσιαλιστική, σύμφωνα με την εισαγγελέα, παρά μόνο η άποψη μεμονωμένων ατόμων. «Έτσι αναφέρουν οι κατηγορούμενοι, ενώ το ξεκαθάρισαν και οι μάρτυρες υπεράσπισης» φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Τομπατζόγλου υποστήριξε πως για τις άλλες δύο κατηγορίες που βαραίνουν τη Χρυσή Αυγή, τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών από «απόπειρες ανθρωποκτονίας» σε «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» και σε «βαριές και απλές σωματικές βλάβες» αντίστοιχα. Επί της ουσίας δηλαδή, η εισαγγελέας φέρεται να προτείνει πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως τα παραπάνω περιστατικά, μαζί με τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια ήταν μεμονωμένα, χωρίς εντολή από την ηγεσία.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η εισαγγελέας φέρεται να υποστηρίζει πως «δεν είχαν ιδία γνώση» και «εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις και συμπεράσματα». Όσον αφορά τους προστατευόμενους, η ίδια φέρεται να θεωρεί πως οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε «αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα που δεν αντέχουν στη λογική». Η πρόταση της εισαγγελέως πάντως, δεν είναι καθόλου δεσμευτική, καθώς το δικαστήριο μπορεί να λάβει τελείως διαφορετική απόφαση. Η ανακοίνωση της κρίσης των δικαστών θα γίνει στις αρχές του 2020. Οχτώ εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί η Χρυσή Αυγή. Αν τελικά γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση στη δίκη, η Χρυσή Αυγή είναι πιθανό να πάρει 8 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται για την κρατική επιχορήγηση, η οποία είχε ανασταλεί το 2013 με απόφαση της Βουλής. Μάλιστα, το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ήταν σωστή η διακοπή της χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως μόνο για το 2019, η κρατική επιχορήγηση για τη Χρυσή Αυγή ξεπερνάει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ στην Κυριακάτικη Kontranews

 

Αρθρογράφος