Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς»

«Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς»

Του Χρήστου Κυμπιζή στην Κυριακάτικη Kontranews

Πώς μεταφράζεται το μήνυμα Τσίπρα σε Τραμπ και Μητσοτάκη

«Αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του ισχυρού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δεν πρέπει να είναi δεδομένη. Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς!» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αφορμή τη στάση των Αμερικάνων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και με φόντο την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

«Ως κυβέρνηση, παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοιμάσαμε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, που συζητάμε το επόμενο διάστημα να εγκρίνουμε, η οποία αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Το κάναμε προφανώς όχι από ιδεολογική προσέγγιση αλλά από εθνική ευθύνη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε με καλό μάτι την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναζητήσει συμμαχίες και να επικυρώσει συνεργασίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διαλέξει ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον και στην ικανοποίηση ενός κόσμου που είχε γαλουχηθεί και ενηλικιωθεί πολιτικά φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε το πρώτο, βάζοντας το εθνικό όφελος, πάνω από τοκομματικό.

Τουρκικά εμπόδια στον EastMed

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Ο Αλέξης Τσίπρας παρότι στο παρελθόν είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των Παλαιστινίων, όπως και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να συνεργαστεί με το Ισραήλ, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην οποία συμμετέχουν και η Κύπρος με τις ΗΠΑ.

O υποθαλάσσιος αγωγός EastMed, εκτός από τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ, μέσω του οποίου το Ισραήλ θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, αποτελεί αδιαμφησβήτητα και την επικύρωση της συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο σε ευρύτερο τομέα. Μια συμμαχία που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ο Ερντογάν. Οι Τούρκοι, βασιζόμενοι στην άκυρη συμφωνία που υπέγραψαν με τη Λιβύη, θεωρούν πως θα πρέπει να έχουν λόγο και αυτοί στη δημιουργία του αγωγού!

Το ταξίδι Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη σας στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ένα σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed θα προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει το ίδιο μήνυμα και προ λίγων ημερών στον Αμερικάνο πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, εκτός από την ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης που θα πρέπει να πάρει από τον Ντόναλντ Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, θα πρέπει να επιδιώξει και τη διαβεβαίωση πως η συμφωνία για τον EastMed θα προχωρήσει, παρά τα τουρκικά εμπόδια. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να πατήσει στα χνάρια της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θετικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική φθορά, αφού παραδοσιακά η δεξιά τρέφει φιλοαμερικανικά αισθήματα και επιζητεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παίξει και το χαρτί της πρότασης Τσίπρα. Πως αν δηλαδή οι ΗΠΑ δεν μας στηρίξουν αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Ελλάδα θα κάνει όλα τα χατίρια στους Αμερικάνους. Το ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει το σθένος να διεκδικήσει οτιδήποτε από τις ΗΠΑ και από τον απρόβλεπτο Τραμπ...

 

Αρθρογράφος