Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από εργαζόμενοι, επιδοματούχοι...

Από εργαζόμενοι, επιδοματούχοι...

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της χώρας, στη διάρκεια της πανδημίας, επιχείρησαν να δώσουν χθες, στη συνέντευξη Τύπου, οι κκ  Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης. Μια εικόνα προορισμένη να καθησυχάσει τους φόβους και, το κυριότερο, να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Ειδικά τώρα, σε μια συγκυρία που οι απολύσεις αναμένεται να φθάσουν τις 50 χιλιάδες ως το τέλος του μήνα και που η μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται πρωτόγνωρα. 

Στην πραγματικότητα τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι πολύ λίγα, αποσπασματικά κι έρχονται πολύ αργά. Είναι ασπιρίνες κατά του καρκίνου. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι κινείται αποκλειστικά και μόνο με όρους επικοινωνίας, κάνοντας παράλληλα “έκκληση” στο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την εθνική προσπάθεια! Μια στάση άκρως επικίνδυνη για την οικονομία και την εργασία καθώς εκείνο που επιβεβαίωσαν οι υπουργοί είναι ότι το φάσμα της ύφεσης που έρχεται και θα είναι βαθιά! 

Όπως επισήμανε ο εργατολόγος Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, πρόκειται για μια μετωπική επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης σε βάρος του βιοτικού επιπέδου μισού εκατομμυρίου εργαζόμενων, που η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται έχει ανασταλεί. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγησε ότι με την ανακοίνωση “αναστολής των συμβάσεων εργασίας”, η κυβέρνηση  μετέτρεψε 500.000 εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες τους από την υποχρέωση καταβολής μισθού καθώς και από κάθε ασφαλιστική υποχρέωση! Την επιλογή καταβολής επιδόματος στηλίτευσε και ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας για “ατολμία” της κυβέρνησης που δεν πήρε οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, δεν έδωσε έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, δεν απαγόρευσε την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, λειτουργώντας ιδεοληπτικά.  

Αρθρογράφος