Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλή αναλογική για προοδευτική διακυβέρνηση 

Απλή αναλογική για προοδευτική διακυβέρνηση 

Την αλλεργία της νεοδεξιάς κυβέρνησης προς την απλή αναλογική και ουσιαστικά την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, έφερε στο προσκήνιο η κατάθεση στη Βουλή τη Δευτέρα, του νέου εκλογικού νόμου που “τελειώνει” την απλή αναλογική, προβλέποντας σε κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα σε περίπτωση που λάβει πάνω από 25% στις εκλογές. Δεν πρόκειται για... τεχνοκρατικό θέμα αλλά για ουσιώδες ζήτημα Δημοκρατίας και μάλιστα τριπλά αποκαλυπτικό.

Πρώτον, αναδεικνύει την πολιτική βούληση της ΝΔ για επιστροφή στο σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, δείχνοντας ότι εμμένει στη λογική εκείνων των (δήθεν) παντοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων – εκείνων ακριβώς που κατέστρεψαν τη χώρα. Δεύτερον, αναδεικνύει τη διπροσωπία της κυβέρνησης που από τη μια κάνει λόγο για ισοτιμία της ψήφου των ομογενών και από την άλλη, την καταργεί συνολικά! Τρίτον, αναδεικνύει και την βαθιά υποκρισία του ΚΙΝΑΛ της κας Γεννηματά που έχει επιδοθεί σε μια μπακαλίστικη λογική, απορρίπτοντας την απλή αναλογική. Το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνει στην επιφάνεια τη διαπίστωση ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, που σημάδεψαν αρνητικά τον τόπο με τις πολιτικές και οικονομικές τους επιλογές πριν από τη διακυβέρνση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ταυτίζονται στην απόρριψη της απλής αναλογικής. 

Την ίδια στιγμή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερώσει την απλή αναλογική – μια επιλογή που υπερβαίνει το στενό κομματικό συμφέρον – δίνει έμφαση στην ανάγκη εμπέδωσης της κουλτούρας των προγραμματικών συγκλίσεων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που η χώρα καλείται να χαράξει στρατηγική εκτός επιτροπείας. Τα δείγματα γραφής της ΝΔ είναι εξόχως αρνητικά και επιβεβαιώνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Αρθρογράφος