Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγνοείται η “στρατηγική” για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα...

Αγνοείται η “στρατηγική” για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα...

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Στις 24 Νοεμβρίου 2019, ημέρα μάλιστα Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε το κυβερνητικό σχέδιο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ανακοινώνοντας μάλιστα και Εθνική Συντονίστρια του σχεδίου αυτού, την κα Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το κεντρικό σύνθημα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ήταν “κανένα παιδί μόνο”. Το τάιμινγκ της σχετικής ανακοίνωσης συνέπεσε, φυσικά όχι τυχαία, με την επιδείνωση της κατάστασης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Κάτι που άλλωστε επαληθεύεται και από το γεγονός ότι έκτοτε, αγνοούνται και η κα συντονίστρια αλλά – το κυριώτερο – οι συγκεκριμένες δράσεις / πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να μην μένει πραγματικά “κανέναν προσφυγόπουλο μόνο του”!

Εκείνες δηλαδή οι χειροπιαστές ενέργειες που θα έπειθαν ότι η εξαγγελία περί των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εντασσόταν σε μια σχεδιασμένη στρατηγική. Φευ. Όπως και σε τόσα άλλα, έτσι και σε αυτό το κράτος αποδεικνύεται “επιτελικό” μόνο σε ό,τι αφορά το βόλεμα 'ημετέρων' – σε όλα τα υπόλοιπα, από τους δρόμους που κλείνουν με 5 (!) εκατοστά χιόνι ως τα προσφυγόπουλα, αποτυγχάνει παταγωδώς! Και ειδικά στο προσφυγικό η μόνη στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται, είναι ο εγκλεισμός σε κλειστά κέντρα και η εγκατάλειψη (πχ στον καταυλισμό στην Κόρινθο).

Πάντως προς το παρόν, τόσο το θέμα όσο και η συντονίστρια αγνοούνται. Φαντάζεται κανείς ότι όταν “σφίξουν” τα πράγματα, θα “εκπονηθεί” κάποιο σχετικό “γεγονός”. Με τη διαφορά ότι έτσι επιβεβαιώνεται η αποτυχία μιας κυβέρνησης που προεκλογικά αξιοποίησε με ψεύδη και παραπληροφόρηση (και) το προσφυγικό – μεταναστευτικό για “να φύγει ο Τσίπρας”, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο έγκριτος κ. Πρετεντέρης.

Αρθρογράφος