Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες για άγρα ψήφων

 

Οι πρΟσφατες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Μισέλ Σαπέν και Βόλφκαγκ Σόιμπλε, σχετικές με την υποχρέωση των ελληνικών κομμάτων εξουσίας ως προς την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, αποκαλύπτουν με τον πειστικότερο τρόπο τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό των κομμάτων εξουσίας, που φέρουν μειοδοτικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία την οποία όλοι μας βιώνουμε μετά το 2009. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin της 20ης Μαρτίου 2017, είχε δηλώσει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτεί τη δέσμευση της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα τα οποία θα προκύψουν μετά το πέρας της αξιολόγησης και θα συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο κατά την περίοδο 2017-2021».

Ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε, υιοθετώντας πλήρως το πνεύμα και το περιεχόμενο των δηλώσεων του γάλλου συναδέλφου του Μισέλ Σαπέν, σε δηλώσεις του την επόμενη μέρα (22.3.2017), είπε συνοπτικά τα εξής αξιοσημείωτα: «Η επόμενη δόση στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ ... Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αντιληφθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να ελαφρυνθεί βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας … Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα οφείλει να δεσμευτεί για αποφάσεις που αφορούν μέτρα τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν το 2019 … Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμείνουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα». Οι δηλώσεις Σαπέν και Σόιμπλε βασίζονται στη λογική του διεθνούς δικαίου, ότι δηλαδή, οι υπογραφές των σημερινών κυβερνήσεων δεσμεύουν και τις μελλοντικές, γιατί στη θεσμική οντότητα των κυβερνήσεων αποτυπώνεται η συνέχεια και η αξιοπιστία ενός κράτους στην παγκόσμια κοινότητα. Οι κυβερνήσεις αντιπροσωπεύουν την κορυφή της πυραμίδας της εκτελεστικής εξουσίας και άρα οι διακρατικές υπογραφές τους δεσμεύουν τη χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017-2021, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα αποφασιστούν μετά το πέρας της αξιολόγησης, θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων. Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Ολάντ διαφαίνεται ότι θα δώσουν το πράσινο φως, το ΜΠΔΣ 2017-2021 με το πακέτο των επιπρόσθετων αυστηρών μέτρων λιτότητας, να ψηφιστούν μόνο από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αν χρειαστεί θα βρεθούν δυο-τρεις εθνοπατέρες να δώσουν τη ψήφο τους για να μην πάμε σε εκλογές. Τον Κυριάκο δεν τον συμφέρουν τώρα οι εκλογές. Ας ψηφιστούν πρώτα τα μέτρα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μετά εκ του ασφαλούς θα ξαναρχίσει τα κηρύγματα για άμεσες εκλογές. Σαφές είναι ότι αν ο Φίλης και μερικοί άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές το παίξουν ζόρικοι, υπάρχουν και τα δεκανίκια που είχαν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 για να σωθεί η παρτίδα.

Η πλάκα της ιστορίας είναι ότι ο Κυριάκος συνεπικουρούμενος από τον Αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, διαδίδουν σε στημένες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα. Ωραία, δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα λιτότητας. Ποια είναι τα μέτρα που η ΝΔ θα ήθελε η νυν Βουλή να ψηφίσει; Ο Κυριάκος βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Ποιο είναι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής,   που η ΝΔ προτείνει ως εναλλακτικό του τρίτου μνημονίου για να σωθεί η Ελλάδα; Τα στελέχη της ΝΔ ισχυρίζονται ότι αν γίνουν κυβέρνηση θα κόψουν κρατικές δαπάνες και έσοδα. Μπορούν να μας πουν ανά κωδικό αριθμό του κρατικού προϋπολογισμού ποιες κρατικές δαπάνες και φόρους θα περικόπτανε; Ρώτησαν τη Μέρκελ και το Σόιμπλε; Αν η ΝΔ έχει στη φαρέτρα της το οποιοδήποτε πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εναλλακτικού του τρίτου μνημονίου plus, ας το δώσουν στη δημοσιότητα για να μάθουμε αν αυτά που λένε τα εννοούν ή καιροσκοπούν στο πτώμα της ελληνικής κοινωνίας. Λέτε η ΝΔ να εμπαίζει τους πολίτες για άγρα ψήφων;

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος