Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανακάμπτει η ανεργία

 

ΕνΩ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις αρχές του 2016 προπαγάνδιζε, ότι, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα εξέλθει από το τούνελ της ύφεσης και το 2017 θα αποτελέσει έτος ταχύρυθμης αναπτυξιακής πορείας, έρχονται τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να διαψεύσουν κάθε θετική κυβερνητική προσδοκία περί συντελούμενης οικονομικής ανάκαμψης. Αντί για ανάκαμψη της οικονομίας έχουμε ανάκαμψη της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που προέρχονται από την «Τριμηνιαία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού», το ποσοστό ανεργίας από 22,6% το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκε σε 23,6% το τέταρτο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή, την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016, που οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτριος Παπαδημητρίου, μαζί με τον μπαρμαμήτσο  Φλαμπουράρη, διαλαλούσαν κρατηθείτε γέρα, σφίχτε τις ζώνες, γιατί το σκάφος της εθνικής οικονομίας απογειώθηκε, έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και μας πληροφορεί ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2016, το ποσοστό ανεργίας απογειώθηκε μαζί με το σκάφος της οικονομίας.      

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), αποτυπώνουν με εντονότερο τρόπο την ανοδική τάση της ανεργίας στη χώρα μας.  Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι την περίοδο Ιουνίου 2016- Ιανουαρίου 2017, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων από 950.000 αυξήθηκε σε 1.090.000 άτομα. Χαρακτηριστική είναι η στατιστική παρατήρηση, ότι, ο ΟΑΕΔ καταγράφει τον Ιανουάριο του 2017 υψηλότερο αριθμό ανέργων ακόμα και από το 2012, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τη χρονιά εκείνη με 27,5% κατεγράφη το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας της περιόδου 2008-2016. Πώς είναι δυνατόν η εθνική οικονομία να εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ταυτόχρονα το διάστημα Ιουνίου 2016-Ιανουαρίου 2017, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων να επαυξάνεται κατά 140.000 άτομα (1.090.000-950.000=140.000); Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταδεικνύουν ότι το Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, η ανεργία στη χώρα μας βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μετά το 2008, τη χρονιά ορόσημο που ξεκίνησε η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι η οικονομία του τόπου ανακάμπτει, έρχονται τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ να διαψεύσουν τις κυβερνητικές προσδοκίες. Οικονομική ανάκαμψη με αύξηση της ανεργίας δεν αιτιολογείται επιστημονικά. Το σύνολο των διαθέσιμων «κύριων οικονομικών δεικτών» (main economic indicators), καταδεικνύουν ότι η εθνική οικονομία συνεχίζει να σέρνεται στο βυθό του υφεσιακού κύκλου. Τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας, που καλύπτουν τους πρώτους μήνες του 2017, αποκαλύπτουν την εμφανή υστέρηση των κρατικών εσόδων, την πτωτική τάση των καταθετικών αποταμιευτικών πόρων στις εγχώριες τράπεζες, την διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την καθοδική πορεία της αξίας των λιανικών πωλήσεων, τη συνεχή πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια), κ.λπ. Αρνητικότατες εξελίξεις που διαδραματίζονται σε συνθήκες διαρκούς αύξησης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας σε συνθήκες σταθερότητας του οικονομικού της συστήματος, αποτελούν την πρωταρχική επιδίωξη της Οικονομικής Επιστήμης. Τα εκάστοτε κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία θα πρέπει να αποτελούνται από άτομα με άρτια θεωρητική και εμπειρική κατάρτιση. Προχθές κυκλοφόρησε κυβερνητικό κείμενο 190 σελίδων, με τίτλο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021: Παραγωγική ανασυγκρότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη 2017-2021». Στην εισαγωγή του συγκεκριμένου κειμένου, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη αναπτυξιακή πολιτική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα υιοθετηθεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική. Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή και τις 190 σελίδες του κειμένου, για μια ακόμα φορά διαπίστωσα ότι οι τύχες της πατρίδας βρίσκονται στα χέρια ανεπαρκών κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων. Ανίκανες και αχρείες κυβερνήσεις, που πήραν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 3,8 δις ευρώ το 1974 και το εκτόξευσαν στα 326,5 δις ευρώ το 2016. Τα συγκλονιστικά γεγονότα που μετά το 2008 βιώνουμε, με την χώρα να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο οικονομικό-δημοσιονομικό τέλμα, σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στους άσχετους και τους ανίκανους πολιτικούς που μας κυβερνούν. 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος