Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μεγάλος ο τζόγος με το δημόσιο χρέος

 

Η Kontranews κλείνει σήμερα το χιλιοστό καθημερινό της φύλλο (φύλλο 1000). Την υγειά μας να έχουμε και με μπροστάρη το Γιώργο Κουρή, να είμαστε καλά η Kontranews να γιορτάσει τα 10.000 φύλλα. Ψυχή και κινητήρια δύναμη της εφημερίδας είναι οι πολυάριθμοι και συνεπείς αναγνώστες της. Στο σημερινό χιλιοστό φύλλο θα ασχοληθώ με το ζήτημα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ένα θέμα το οποίο πολλές φορές το έχουμε αναλύσει από τη θέση αυτή. Αφορμή για την επαναπροσέγγιση του πρωταρχικού προβλήματος της χώρας, μου έδωσε η ερώτηση ενός φοιτητή κατά τη διάρκεια ενός εκ των μαθημάτων που διδάσκω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ο συγκεκριμένος φοιτητής στήριξε την ερώτησή του στην ακόλουθη συλλογιστική: «Μας έχετε πει κύριε καθηγητά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ υψηλότερο απ’ ότι λένε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, κάποιος διάσημος επενδυτής ονόματι Πολ Καζαριάν, σε πρόσφατη ομιλία του παρουσία του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθηγητή κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην υπουργού και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη και πολλών άλλων επώνυμων πρώην υπουργών και θεσιθήρων της κρατικής-τραπεζικής εξουσίας, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι 325 δις ευρώ (€) ή 184% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αλλά 132 δις € ή 75% του ΑΕΠ. Τελικά, κύριε Βάμβουκα το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι 325 ή 132 δις €;».

Επικαλούμενος άρθρα μου στην Kontranews, που έχουν δημοσιοποιηθεί σε αρκετά sites του διαδικτύου, η απάντησή μου στο φοιτητή ήταν ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, προσεγγίζει και πολύ πιθανόν υπερβαίνει σήμερα τα 1.000 δις €. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, ότι, ο κύριος Καζαριάν υιοθετώντας τη μέθοδο των «διεθνών λογιστικών προτύπων», καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 132 δις €. Ωστόσο, από τη θέση αυτή (22.12.2015), σε άρθρο μου με τίτλο «Σωθήκαμε, μάγος καθηγητής σε ένα μήνα μειώνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 188% σε 18% του ΑΕΠ!», είχα αναφερθεί στην περίπτωση του αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ κυρίου Γεωργίου Σεραφείμ, ο οποίος υποστήριζε ότι αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτυπωθεί με βάση τη μέθοδο των διεθνών λογιστικών προτύπων, τότε το απόλυτο μέγεθος του χρέους θα είναι 31 και όχι 326 δις € που καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αξιομνημόνευτο είναι ότι στον συγκεκριμένο καθηγητή, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας είχε απονέμει το βραβείο Περικλής, για τις καινοτόμες προτάσεις του στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους μιας χώρας με βάση τη μέθοδο των «διεθνών λογιστικών προτύπων».

Ο κύριος Πολ Καζαριάν εφαρμόζοντας την τεχνική των «διεθνών λογιστικών προτύπων», διατυμπανίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 132 δις €. Τελικά με αυτή την διαβόητη μέθοδο των διεθνών λογιστικών προτύπων, θα μπορούσαν οι κύριοι Καζαριάν και Σεραφείμ να μας πουν, αν τελικά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 31 ή 142 δις ευρώ; Ο Πολ Καζαριάν λέγεται ότι έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αρκετών δις ευρώ. Θεωρείται ως κερδοσκόπος παγκοσμίας κλάσης, με προοπτική να φθάσει σε φήμη τον Τζορτζ Σώρος. Σώρος, Καζαριάν, Πόλσον, Μπάφετ και άλλους ξακουστούς κερδοσκόπους. Εμείς από τις σελίδες της Kontranews, υποστηρίζουμε ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει σήμερα τα 1.000 δις ευρώ. Ερώτημα προς τους διάσημους τζογαδόρους και τους υπαλλήλους τους: Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν σήμερα 31 ή 142 δις ευρώ, γιατί την περίοδο 2008-2016, οι συνολικές δαπάνες σε τόκους και χρεολύσια για την εξυπηρέτηση μόνο του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασαν τα 300 δις ευρώ; Μήπως εκεί στη δευτερογενή αγορά κάποιοι κύριοι σαν τον Πολ Καζαριάν, μαζεύουν όλη τη χαρτούρα των ελληνικών ομολόγων και ενόψει τρίτου κουρέματος πάνε να κονομήσουν καμιά διακοσαριά δις ευρώ; Δεν σας έφταναν τα δεκάδες και πλέον δις ευρώ που τσεπώσατε με τα κουρέματα του χρέους το 2012; Καλό το κουτόχορτο με τις τεχνικές των διεθνών λογιστικών προτύπων. Πουλάει στους κουτόφραγκους και τους ψεκασμένους. Όντως, μεγάλος ο τζόγος με το δημόσιο χρέος.

Αρθρογράφος