Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ρέθυμνο: Το 9ο Amari Green Festival στον Δήμο Αμαρίου, από 19 έως 22 Ιουλίου

Μοιραστείτε το

Το 9ο Amari Green Festival, η μεγάλη, ετήσια, γιορτή του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης, θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου με πλούσιο πρόγραμμα 49 εκδηλώσεων που προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Δήμος Αμαρίου, ένας από τους μικρούς ορεινούς δήμους της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των μικρών χωριών του, ετοίμασαν εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ είναι ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Αμαρίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και υποστηρικτές τους ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ-ΟΤΑ, ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, Γεωπάρκο Ψηλορείτη, ΔΗΩ, ΕΛΜΕΠΑ, ΕΣΕΕ, Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, ‘Ανω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.

Μια ξεχωριστή ενότητα του φεστιβάλ, στα δρώμενα του οποίου υπάρχει ελεύθερη είσοδος, είναι αφιερωμένη στον κρητικό γάμο, αναβιώνοντας τα έθιμα, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στη Σχολή Ασωμάτων θα ανοίξει το «σεντούκι του χρόνου» συγκεντρώνοντας γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία, τραγούδια και μαντινάδες από το παρελθόν. Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στον Άγιο Ιωάννη, θα αναβιώσει η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του γαμήλιου ψωμιού σε ξυλόφουρνο, ξυπνώντας μυρωδιές και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική γιορτή με τίτλο «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος», με τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική παράδοση που περιβάλλει το γάμο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο ίδιο θέατρο, θα παρουσιαστεί μια έκθεση προικιών νύφης και γαμοκούλουρων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και ένα μουσικό ταξίδι στην κρητική παράδοση από το γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΑΝΕΜΙ», με αναπαράσταση των εθίμων του γάμου. Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία από τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds, που θα μας ταξιδέψει μουσικά στην παράδοση της Κρήτης.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 19 Ιουλίου, ξεκινάει με μια νοσταλγική αναδρομή στον γάμο μιας άλλης εποχής στη Σχολή Ασωμάτων, όπου θα συλλέγονται γαμήλιες φωτογραφίες και μαντινάδες. Στο χωριό Πλάτανος, πραγματοποιούνται προκριματικοί αγώνες 5Χ5, ενώ παράλληλα θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και μια πεζοπορική διαδρομή και συμμετοχή στον εσπερινό του Προφήτη Ηλία στο χωριό Γερακάρι. Το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου θα γίνουν ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση των υδάτων και την αναγεννητική γεωργία, ενώ θα ακολουθήσει βραδιά θερινού σινεμά. Στο χωριό Φουρφουράς θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, την κλιματική αλλαγή και την προφορική ιστορία, καθώς και θεατρική παράσταση. Στο Γερακάρι, θα γίνει ομιλία για το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι και προβολή της ταινίας.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 20 Ιουλίου, περιλαμβάνει πεζοπορίες στα χωριά Λοχριά για «Κάρταλο» και Φουρφουρά για «Ώχρα», καθώς και παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού του γάμου στον Άγιο Ιωάννη. Στο περιβάλλον του Θεάτρου Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας, ενώ στην πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνουν ομιλίες για την κυκλική οικονομία και την οικογένεια στα τραγούδια του γάμου, όπως επίσης και για το στολισμό της νύφης. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του γάμου από όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η τρίτη μέρα ξεκινά με ξενάγηση στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, επισκέψεις σε μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία και κατασκευή κεραμικών με πηλό. Το απόγευμα, στην πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνει ανταλλαγή βιβλίων και εικαστική έκθεση, ενώ στο θέατρο του χωριού θα παρουσιαστούν εκθέσεις με την προίκα του γάμου και τα γαμοκούλουρα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική παράσταση από το γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» και μια συναυλία με τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds. Ενώ η Δευτέρα 22 Ιουλίου, τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσκεψη στο χωριό Νίθαυρη για ανάβαση στο σπήλαιο, ξενάγηση στο φαράγγι του Πατσού – ‘Αγιος Αντώνιος και αμπελουργικό περίπατο σε τοπικό οινοποιείο. Στην πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα συνεχιστούν η εικαστική έκθεση και οι ομιλίες για τη βιολογική παραγωγή και την αμπελουργία. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Στέλιο Σταματογιαννάκη με τίτλο «Συμπέθεροι απ’ τον ‘Αη Βασίλη» και το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Κονταρό με τίτλο: «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα».

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσκεψη στο χωριό Νίθαυρη για ανάβαση στο σπήλαιο Paul Faurre, ξενάγηση στο φαράγγι του Πατσού – Άγιος Αντώνιος και αμπελουργικό περίπατο σε τοπικό Οινοποιείο. Στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα συνεχιστούν η εικαστική έκθεση και οι ομιλίες για τη βιολογική παραγωγή και την αμπελουργία. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Στέλιο Σταματογιαννάκη με τίτλο «Συμπέθεροι απ’ τον Άη Βασίλη» και το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Κονταρό με τίτλο: «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα».

Το 9ο Amari Green Festival, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, υπόσχεται τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση. Σε συνεργασία με πάνω από δεκαπέντε Πολιτιστικούς Συλλόγους, καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, επιστήμονες και εθελοντές, το φεστιβάλ συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και της αειφόρου ανάπτυξης και υπόσχεται μία μοναδική εμπειρία.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Μανώλη Ψαρουδάκη, στα τηλέφωνα 6945950190 – 6943469999.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.