Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσετε μέχρι σήμερα

Μοιραστείτε το

Τελευταία ημέρα σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι προκειμένου να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων αλλά και επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις για όσους το επιθυμούν.

Στη λίστα των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται:

  • Η καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.  Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν περίπου 1,75 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 950 εκατ. ευρώ.
  •  Η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι αν ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται συνολικά σε 790 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 131,67 ευρώ. Έως σήμερα θα πρέπει να πληρώσει 263,34 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ με τη διπλή δόση να υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ ήδη έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους ενημερώνοντας τους για το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Η καταβολή του ΦΠΑ για το γ΄τρίμηνο του έτους για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με  «μπλοκάκι». Αφορά τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία για το μήνα Σεπτέμβριο και τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. 
  • Η καταβολή των τριών δόσεων για τους πληττόμενους που θα θελήσουν να επανενταχθούν στις 100 – 120 δόσεις. Για να επανέλθει κάποιος στις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει όχι μόνο να πληρώσει τις δόσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αλλά και να ανήκει στην κατηγορία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν, για λίγο ακόμα, το περιθώριο να προχωρήσουν σε τυχόν διορθώσεις για λάθη ή παραλείψεις που εντόπισαν στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2021.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2002 ξεκινά και η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.