Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κλυδωνισμοί στη γερμανική κυβέρνηση – Απειλεί με παραίτηση ο Ζεεχόφερ

Μοιραστείτε το

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, δήλωσαν την Κυριακή στο AFP πηγές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ. Ο Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSU, που συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Η Κ.Ο. διαβουλεύεται ήδη επί πάνω από επτά ώρες, χωρίς να έχει καταλήξει σε αποφάσεις και πριν από λίγο διέκοψε τις εργασίες της.

Το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στηρίζει την Καγκελάριο και Πρόεδρο του κόμματος Άγγελα Μέρκελ στη διαμάχη με τον υπουργό Εσωτερικών και Αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ για την πολιτική ασύλου.

Σε δήλωσή της, η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει – με μεγάλη πλειοψηφία – «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ. «Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του Προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις νέες διαβουλεύσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.