Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ένα Ταμείο για όλους – Πως θα μπουν όλα τα ταμεία στο ΙΚΑ

Μοιραστείτε το

Αναλυτικός Οδηγός – Βήμα προς βήμα οι αλλαγές που έρχονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο Ασφαλιστικό σύστημα μέσα στο Φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και τις μεγάλες ανάγκες των Ταμείων, όλα κινούνται προς ενοποίηση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δηλαδή θα δημιουργηθεί  ένα Ταμείο-«Μαμούθ» για τις κύριες συντάξεις μέσα στο ΙΚΑ και θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ελλήνων συνταξιούχων.

Στο 3ο μνημόνιο προβλέπεται ξεκάθαρα η  μαζική αυτή ενοποίηση από τον Σεπτέμβριο, που ενώνονται τα Ταμεία επικουρικής Ασφάλισης που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου(ΝΠΔΔ) μέσα στο ΕΤΕΑ.

Στο ίδιο μοτίβο θα ακολουθήσει και η ενοποίηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Με τις αλλαγές να ακολουθούν βήμα – βήμα, την αλλαγή στα όρια ηλικίας και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Οι θυσίες που θα απαιτηθούν από τους έλληνες συνταξιούχους  με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα είναι μεγάλες. Άλλοι θα δουν την σύνταξή τους να «κόβεται», άλλοι θα αργήσουν έως και 17 χρόνια να βγουν στην σύνταξη.

Αν και το σύστημα φτιάχνεται τώρα με γνώμονα το μέλλον,  η κατάσταση στην χώρα, είναι ήδη στα όριά της και με την ανεργία να έχει γιγαντωθεί και την Οικονομία να έχει «παγώσει» πολλές οικογένειες έχουν φτάσει να εξαρτώνται για την επιβίωσή τους στις συντάξεις των μεγαλύτερων μελών τους.

Οι νέες περικοπές, αν δεν συνοδευτούν με νέες θέσεις εργασίας και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα φέρουν σε αδιέξοδο χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Έμπειροι αναλυτές , εκτιμούν πως αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν νέο «κούρεμα» στις συντάξεις, καθώς από την μία υπάρχει έλλειψη πόρων και εξάλειψη εξαιρέσεων, ενώ από την άλλη, ο στόχος της διοίκησης είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Δηλαδή ένα ποσό περίπου, 1,8 δισ. ευρώ.

Οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό και έχει αποφασιστεί μία ευρεία δέσμη μέτρων για την εξυγίανση-επανασύστασή του. Αυτά τα μέτρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα φέρουν νέα «ψαλίδια» στις συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές.

Αν και την μεγαλύτερη μείωση θα δουν οι υψηλότερες συντάξεις, ακόμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα νιώσουν το βάρος των αλλαγών.

Τα όρια του ασφαλιστικού με βάση την κατάσταση των Ταμείων, είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, αλλά ως κεντρικός οδηγός εντοπίζεται η σύνταξη κοντά στα 1.000 ευρώ, με ανώτερο όριο σύνταξης τα 2.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν συντάξεις που κοπούν και κατά 1.360 ευρώ, αφού τα όρια των ανώτερων συντάξεων σήμερα, είναι  Ειδικά Ταμεία-2.774 ευρώ, ΙΚΑ – 2.350 ευρώ και 3.360 ευρώ για τις «διπλές» συντάξεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του 3ο μνημονίου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα γίνει σε τέσσερα συγκεκριμένα βήματα.

– Αρχικά, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί οι παραμετρικές αλλαγές στο  ασφαλιστικό που θα ισχύσουν από την 1η/1/2016.  Αυτές είναι:

   το «πάγωμα» στις πρόωρες συντάξεις

   η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1/1/2015(Αναδρομικά),

    η μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,70 ευρώ

    η χορήγηση του προνοιακού τμήματος στα 67

Το 3ο μνημόνιο φέρνει μαζί με την μείωση των συντάξεων και αυξήσεις σε εισφορές, όπου αυτές είναι ακόμα χαμηλές ή σύμφωνα με τα Ταμεία είναι αναντιστοιχίες των παροχών.

Δεύτερον, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα Ταμεία ασφάλισης σε ένα, το οποίο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα βασίζεται πάνω στη ήδη υπάρχουσα οργάνωση και υποδομή του ΙΚΑ. Εκεί θα δημιουργηθεί ενιαίο κεντρικό μητρώο για τους ασφαλισμένους σχετικά με τις καταβληθείσες εισφορές.

Τρίτον μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό αποθεματικό κεφάλαιο  με τα αποθεματικά όλων των ξεχωριστών Ταμείων, που θα έχουν πια γίνει ένα.

Τέταρτον,  μέσα στο 2017 θα πρέπει να έχει ενταχθεί πλήρως η δήλωση, πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.